Με μικτά πρόσημα η Wall, στήριξη Nasdaq από Dell

Η πτώση του μαύρου χρυσού και η ενίσχυση του δολαρίου δημιούργησαν πιέσεις κυρίως σε τίτλους πετρελαϊκών εταιριών που ώθησαν χαμηλότερα το Dow και τον S&P. ”Κράτησε” ο Nasdaq λόγω Dell. Πτώση σε Λονδίνο, κέρδη σε Παρίσι, Φρανκφούρτη.

Η πτώση του μαύρου χρυσού και η ενίσχυση του δολαρίου δημιούργησαν πιέσεις κυρίως σε τίτλους πετρελαϊκών εταιριών, που ώθησαν χαμηλότερα το Dow και τον S&P. ”Κράτησε” ο Nasdaq λόγω Dell. Πτώση σε Λονδίνο, κέρδη σε Παρίσι, Φρανκφούρτη.

Αναλυτικότερα με κέρδη έκλεισε η μετοχή της Dell που ανακοίνωσε κέρδη α΄ οικονομικού τριμήνου ύψους 934 εκατ. δολαρίων, έναντι 731 εκατ. δολ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα έσοδα της εταιρίας ενισχύθηκαν 16%.

Επιπροσθέτως η εταιρία προέβλεψε ότι τα μεγέθη του τρέχοντος τριμήνου θα υπερβούν τις προβλέψεις των αναλυτών. Μάλιστα η UBS αναβάθμισε σε ”Buy” τη μετοχή της.

Κέρδη κατάγραψε και η nVidia. Η εισηγμένη κατέγραψε τριπλάσια κέρδη στο α΄ τρίμηνο του 2005, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Ωστόσο η υποχώρηση των τιμών του μαύρου χρυσού οδήγησε σε πτώση τίτλους πετρελαϊκών εισηγμένων και εταιριών πρώτων υλών όπως η Exxon Mobil και η Alcoa.

Στα μακροοικονομικά νέα, πτώση στο 85,3 για το Μάιο σημείωσε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου Michigan, έναντι 88,3 τον Απρίλιο.

Παράλληλα αναπάντεχη αύξηση 0,8% σημείωσαν οι τιμές των εισαγωγών Απριλίου, ενώ οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση 0,4%.

Στο μεταξύ σε υψηλά 7 μηνών κινείται το δολάριο έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία τους να διαμορφώνεται στα επίπεδα των 1,26. Πτωτικά κινείται και το πετρέλαιο, η τιμή του οποίου στη Νέα Υόρκη διαμορφώνεται κάτω από τα 50 δολάρια ανά βαρέλι.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί η αύξηση των τιμών των ομολόγων που οδήγησαν την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς σε χαμηλά περίπου 3μηνών.

Το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε 1,72%, στα 6,72 δολάρια, ενώ το ADR του ΟΤΕ σημείωσε πτώση 1,55%, στα 8,92 δολάρια. Πτώση 1,22% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 26,75 δολάρια.

Στις 10.140 μονάδες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο Dow Jones με πτώση 0,48%, ενώ κέρδη 0,66% σημείωσε ο Nasdaq, στις 1.976 μονάδες. Πτώση 0,46% για τον S&P, στις 1.154 μονάδες.

Εν τω μεταξύ με απώλειες 0,14% ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο FTSE 100, στις 4.886 μονάδες, ενώ κέρδη 0,2% σημείωσε ο Dax, στις 4.275 μονάδες. Οριακά κέρδη 0,06% για τον Cac, στις 4.017 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v