Πετρέλαιο και hedge funds ”έπληξαν” τη Wall

Η ανοδική κίνηση των τιμών του πετρελαίου, που κρατά στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τη φημολογία που φέρει δύο hedge funds να αντιμετωπίζουν προβλήματα, λόγω ”της έκθεσής τους” στα ομόλογα της GM, οδήγησαν σημαντικά χαμηλότερα τη Wall Street. Πτώση στην Ευρώπη.

Η ανοδική κίνηση των τιμών του πετρελαίου, που κρατά στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τη φημολογία που φέρει δύο hedge funds να αντιμετωπίζουν προβλήματα οδήγησαν σημαντικά χαμηλότερα τη Wall Street. Πτώση στην Ευρώπη.

Η κίνηση των τιμών του ”μαύρου χρυσού” πάνω από το επίπεδο των 52 δολαρίων ανά βαρέλι έδωσε το έναυσμα για την πτωτική κίνηση, προκαλώντας σύγχυση στην αγορά.

Παράλληλα, το αρνητικό κλίμα εντάθηκε περαιτέρω λόγω της φημολογίας που φέρει δύο hedge funds να αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω ”της έκθεσής τους” σε ομόλογα της General Motors Corp. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Standard & Poor’s υποβάθμισε τα εν λόγω ομόλογα σε ”junk”.

”Θεωρώ ότι υπάρχουν ανησυχίες όσον αφορά τη φημολογία για τα hedge funds και το τι σημαίνει αυτό για το σύνολο της αγοράς, καθώς όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά”, σχολίασε ο Jay Suskind, διευθυντής συναλλαγών της Ryan Beck & Co.

Υποχώρηση εμφάνισε η πλειονότητα των μετοχών του Dow, με τις Alcoa Inc., Home Depot, JP Morgan & Chase και 3M να ”οδηγούν” την πτώση.

Απώλειες κατέγραψε και ο τίτλος της American International Corp. Δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε ότι η γνώση και η συμμετοχή στις αμφιλεγόμενες ”λογιστικές προσαρμογές” επεκτείνονται και πέραν του πρώην διευθύνοντος συμβούλου Maurice ”Hank” Greenberg και του πρώην οικονομικού διευθυντή Howard I. Smith.

Μικρά κέρδη διατήρησαν η Boeing, λόγω της ανακοίνωσης νέας συμφωνίας για την προμήθεια αεροσκαφών με την General Electric Commercial Aviation Services, και η General Motors, η οποία ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε όσον αφορά το μέρισμα που θα διανείμει.

Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν οι μετοχές αεροπορικών εταιριών τόσο λόγω των υψηλών τιμών του πετρελαίου όσο και λόγω των εκτιμήσεων που ανακοίνωσε η Delta Air Lines, η οποία προέβλεψε σημαντικές απώλειες για το υπόλοιπο του έτους.

Περιόρισε την πτώση της η Cisco Systems, η οποία μετά τη συνεδρίαση ανακοινώνει αποτελέσματα.

Πτώση και για τη Motorola, παρά την αναβάθμιση της μετοχής από τη Lehman Brothers σε ”overweight” από ”equal weight”.

Ανοδικά κινήθηκε ο τίτλος της Great Atlantic & Pacific Tea, η οποία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει σημαντική αναδιοργάνωση της λειτουργίας της, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η πώληση κάποιων δραστηριοτήτων στο Οχάιο και το Μίσιγκαν.

Στα 9,16 δολάρια ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση το δικαίωμα του ΟΤΕ, με άνοδο 0,44%, ενώ το ADR της 3Ε ενισχύθηκε 0,15%, στα 26,8 δολάρια. Απώλειες 1,17% για το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας, στα 6,77 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.281,11 μονάδες με απώλειες 0,99%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq σημείωσε πτώση κατά 0,85%, στις 1.962,77 μονάδες και ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,07%, στις 1.166,22 μονάδες.

Υποχώρηση εμφάνισαν οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 0,36% στις 4.892,40 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε απώλειες 0,96% και διαμορφώθηκε στις 4.251,13 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε πτώση κατά 0,50% στις 4.000,25 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v