Η μεταβλητότητα δεν θα κρατήσει

Αν και παρατηρείται έντονη ενίσχυση της μεταβλητότητας στις αγορές μετά την υποβάθμιση των General Motors και Ford και την τάση απομάκρυνσης από τον επενδυτικό κίνδυνο, ο Philip Coggan εκτιμά ότι οι χρηματιστηριακές αγορές είναι πιο καθησυχασμένες από ό,τι οι αγορές προϊόντων σταθερού εισοδήματος και ότι η μεταβλητότητα δεν θα κρατήσει πολύ.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των FT

Οι φήμες για σημαντικές απώλειες των hedge fund από την General Motors πυροδότησαν ενίσχυση της μεταβλητότητας στην αγορά. Ο δείκτης μεταβλητότητας Vix του Chicago Board Options Exchange εκτινάχθηκε στο 14,65 σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας στο 13,75.

Ο Vix αποτελεί μια ένδειξη του τιμήματος που είναι πρόθυμοι να καταβάλουν οι επενδυτές για να προστατευθούν από έντονες κινήσεις της αγοράς προς κάθε κατεύθυνση. Όταν ενισχύεται, είναι σαφές πως οι επενδυτές αποστρέφονται περισσότερο τον επενδυτικό κίνδυνο. Όταν υποχωρεί, αισθάνονται πιο εφησυχασμένοι.

Αυτό που είναι εντυπωσιακό όμως είναι ότι η τελευταία εκτίναξη είναι πολύ χαμηλότερη από το 18 που καταγράφηκε τον Απρίλιο ή το υψηλό 52 εβδομάδων του 20,45. Αυτό δείχνει ότι οι χρηματιστηριακές αγορές είναι πιο ”ήρεμες” από ό,τι οι αγορές προϊόντων σταθερού εισοδήματος. Στον απόηχο των υποβαθμίσεων των General Motors και Ford, τα spread των επιχειρηματικών ομολόγων διαμορφώνονται στα πιο διευρυμένα επίπεδα του έτους.

Μια εξήγηση ίσως είναι ότι οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, ιδίως μετά τα μισθολογικά στοιχεία των ΗΠΑ, που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.

Ως απόδειξη του ανωτέρω, κάποιος θα μπορούσε να επισημάνει ότι τα spread των ομολόγων των αναδυόμενων αγορών έχουν υποχωρήσει σε σχέση με τα επίπεδα του Απριλίου. Οι αναδυόμενες αγορές συνήθως αποτελούν ”μοχλευόμενο παιχνίδι” των παγκόσμιων αναπτυξιακών προοπτικών, αλλά ίσως ωφελήθηκαν και από τη μεταστροφή των επενδυτών από τα επιχειρηματικά ομόλογα.

Ενώ η μεταβλητότητα στις μετοχές παραμένει χαμηλή, ο Chris Watling της Longview Economics αναφέρει ότι η μεταβλητότητα των ομολόγων έχει ενισχυθεί εφέτος, αν και από πολύ χαμηλά επίπεδα.

Σαφώς, με τις πληθωριστικές πιέσεις να ενισχύονται, τα οικονομικά των ανεπτυγμένων χωρών να εμφανίζουν έλλειμμα και τις αποδόσεις σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, οι αγορές ομολόγων θα έπρεπε να εμφανίζουν μεγαλύτερη μεταβλητότητα.

Επίσης, η ενίσχυση της μεταβλητότητας ενδέχεται να μην κρατήσει πολύ. Εάν αποδειχθούν σωστές οι φήμες για τα hedge funds, οι επενδυτές θα σπεύσουν σύντομα στον ”ασφαλή λιμένα” των κρατικών ομολόγων.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v