Lex: Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ κάνει ό,τι μπορεί για να μη δώσει μια σαφή εικόνα. Μετά την αναπάντεχα ισχυρή αύξηση στον δομικό πληθωρισμό τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, τον προηγούμενο μήνα παρέμεινε στάσιμος.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ κάνει ό,τι μπορεί για να μη δώσει μια σαφή εικόνα. Μετά την αναπάντεχα ισχυρή αύξηση στον δομικό πληθωρισμό τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, τον προηγούμενο μήνα παρέμεινε στάσιμος.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί όπλο στη φαρέτρα αυτών που πιστεύουν ότι οι τιμές καταναλωτή παραμένουν υπό έλεγχο και έχουν περιοριστεί οι επιπτώσεις από τα υψηλά ενεργειακά κόστη. Επίσης, εξυπηρετεί στην αιτιολόγηση των χαμηλών αποδόσεων των αμερικανικών 10ετών ομολόγων, ιδίως σε μια συγκυρία που οι κρατικές ομολογίες διαπραγματεύονται με ιστορικά χαμηλές αποδόσεις. Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων διαμορφώθηκαν σε νέα χαμηλά την Τετάρτη.

Ωστόσο, τα μηνιαία στατιστικά δεδομένα είναι εξαιρετικά ευμετάβλητα. Τα στατιστικά στοιχεία των τιμών καταναλωτή αντανακλούν την ολοκλήρωση της φάσης μεγάλων αυξήσεων στις τιμές των ξενοδοχείων και ρουχισμού, που τροφοδότησαν τις αυξήσεις του δομικού πληθωρισμού τους τελευταίους δυο μήνες.

Σε πιο μακροπρόθεσμο επίπεδο, μπορεί ο πληθωρισμός να μην αποτελεί μια άμεση απειλή, αλλά έχει σημειώσει αξιοσημείωτη ενίσχυση. Είναι ξεκάθαρο πως η Federal Reserve θα έχει στραμμένη την προσοχή της στην ενδεχόμενη απειλή, ενώ έχει δώσει ενδείξεις της πρόθεσής της να συνεχίσει να ενισχύει τα επιτόκια, από τα χαμηλά επίπεδα στα οποία διαμορφώνονται.

Η Fed είχε επίσης εκφράσει την άποψή της ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων αποτελούσαν ”γρίφο” στα επίπεδα του 4,1%. Τώρα είναι ακόμη χαμηλότερα. Τα πιστωτικά spread ενισχύθηκαν, καθιστώντας ακριβότερο τον δανεισμό του ιδιωτικού τομέα. Το πρόβλημα είναι ότι οι αποδόσεις των treasuries παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και η οικονομία αναμένεται να δεχτεί ένα βραχυπρόθεσμο ”ερέθισμα” από την πρόσφατη υποχώρηση της πετρελαϊκής τιμής. Ως εκ τούτου, η Fed ίσως χρειαστεί να οδηγήσει τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι θα χρειαζόταν σε διαφορετική περίπτωση.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v