Wall: Ανοδος λόγω macro, πετρελαίου και HP

Σημαντικά κέρδη αποκόμισε η Wall Street, καθώς τα macro ενίσχυσαν τις προσδοκίες για ελεγχόμενο πληθωρισμό, η πτώση του πετρελαίου επέδρασε θετικά σε μετοχές χρηματοοικονομικών ομίλων, ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τεχνολογικές μετοχές με αιχμή τη Hewlett-Packard. Άνοδος στην Ευρώπη.

Σημαντικά κέρδη αποκόμισε η Wall Street, καθώς τα macro ενίσχυσαν τις προσδοκίες για ελεγχόμενο πληθωρισμό, η πτώση του πετρελαίου επέδρασε θετικά σε μετοχές χρηματοοικονομικών ομίλων, ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τεχνολογικές μετοχές με αιχμή τη Hewlett-Packard. Άνοδος στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, ο δομικός πληθωρισμός που διατηρήθηκε αμετάβλητος, κατέδειξε, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι το αυξημένο κόστος των τιμών των εμπορευμάτων (+4,5% τον Απρίλιο) δεν έχει μετακυλιστεί στους καταναλωτές, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι η Fed δεν θα επιταχύνει τους ρυθμούς αύξησης των επιτοκίων.

Τα νέα από το μακροοικονομικό μέτωπο επέδρασαν θετικά σε μετοχές χρηματοοικονομικών ομίλων όπως η Citigroup και η Bank of America καθώς τα σταθερά επιτόκια σημαίνουν σταθερή αξία των ομολόγων που κατέχουν τράπεζες, χρηματιστηριακές και ασφαλιστικές ενώ βοηθούν στο να συντηρείται η ζήτηση για δάνεια.

Παράλληλα, στο θετικό κλίμα συνέβαλε και η υποχώρηση του ”μαύρου χρυσού” κάτω και από τα 48 δολάρια, νωρίς το απόγευμα, μετά την ανακοίνωση για την διαμόρφωση των αποθεμάτων στα υψηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 1999.

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι μετοχές τεχνολογικών εταιριών, όπως η IBM και η Microsoft, με την μετοχή της Hewlett-Packard να δίνει τον θετικό τόνο από την έναρξη της συνεδρίασης, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της αλλά και του προγράμματος αναδιάρθρωσης για τις περικοπές δαπανών.

Επιπροσθέτως, η Merrill Lynch αναβάθμισε τη σύσταση της για τον εν λόγω κλάδο σε ”weight” από ”overweight”, διαβλέποντας θετικές προοπτικές όσον αφορά τους ρυθμούς αύξησης της κερδοφορίας.

Άνοδος για την μετοχή της Delta Airlines, μετά την αναβάθμισή της από ”neutral” σε ”overweight” από την JP Morgan.

Κέρδη αποκόμισαν μετοχές εταιριών πρώτων υλών όπως η US Steel Corp., η Nucor Corp., η Alcoa Inc. και η Allegheny Technologies, μετά την ανακοίνωση ότι η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα αυξήθηκαν με ρυθμούς ανώτερους των αναμενόμενων.



Υποχώρηση εμφάνισε ο τίτλος της Applied Materials, καθώς η εταιρία απογοήτευσε ανακοινώνοντας πτώση κερδών κατά 18%, ενώ οι προβλέψεις της για το έτος ήταν χαμηλότερες από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

To δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε πτώση 1,30%, στα 6,83 δολάρια, ενώ το ADR του ΟΤΕ υποχώρησε 0,11%, στα 9,02 δολάρια. Κέρδη 2,42%, στα 27,08 δολάρια, για το δικαίωμα της 3Ε.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.464,45 μονάδες με κέρδη 1,28%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινήθηκε ανοδικά κατά 1,32%, στις 2.030,65 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,00%, στις 1.185,56 μονάδες.

Κέρδη αποκόμισαν οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 1,04% στις 4.949,40 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο κατά 1,71% στις 4.324,60 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 αποκόμισε κέρδη 1,67% και διαμορφώθηκε στις 4.073,15 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v