Το δολάριο αγνοεί τους... αναλυτές

Παρά τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις των αναλυτών από τα τέλη του 2004, το αμερικανικό νόμισμα τους αγνοεί επιδεικτικά, έχοντας κερδίσει ήδη 5% στο έτος έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται σε υψηλό επτά μηνών έναντι του ευρώ. Ποιες παράμετροι έχουν συντελέσει στο ”παράδοξο”;

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των FT

Το δολάριο συνεχίζει να αγνοεί τις απαισιόδοξες απόψεις των αναλυτών. Την Τρίτη, η ισοτιμία του διαμορφώθηκε σε υψηλό επτά μηνών έναντι του ευρώ και έξι μηνών έναντι της στερλίνας.

Η διαφαινόμενη υγεία της αμερικανικής οικονομίας συγκριτικά με την ευρωζώνη ενισχύει το αμερικανικό νόμισμα. Ενώ δεν είναι όλα τα μακροοικονομικά μεγέθη θετικά, έχουν καταγραφεί αρκετά στατιστικά δεδομένα (μισθολογικά στοιχεία, λιανικές πωλήσεις) για να πείσουν τους traders ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί με ρυθμό 3-4% εφέτος.

Αυτό σημαίνει ότι η Federal Reserve θα πρέπει να συνεχίσει να ενισχύει τα επιτόκια, προσφέροντας περαιτέρω στήριξη στο δολάριο. Τα αμερικανικά επιτόκια διαμορφώνονται ήδη κατά μια ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από την ευρωζώνη.

Οι απαισιόδοξοι αναλυτές ισοτιμιών συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η αμερικανική οικονομία είναι πιο αδύναμη από ό,τι δείχνει. Η Capital Economics εκτιμά ότι η Fed θα διακόψει την πορεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής μετά από μόλις δυο αυξήσεις, αφήνοντας τα επιτόκια στο 3,5%. ”Η αύξηση της επιτοκιακής διαφοράς δείχνει να έχει στηρίξει το δολάριο μέχρι στιγμής στο έτος, αλλά δεν θεωρούμε ότι μια στάσιμη διαφορά 1,5% με την ευρωζώνη θα προσφέρει εγγυήσεις στους διεθνείς επενδυτές, καθώς οι προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας συνεχίζουν να χειροτερεύουν”.

Μια διαφορετική τάση που φαίνεται να στηρίζει το αμερικανικό νόμισμα είναι η πρόσφατη ενίσχυση της αποστροφής προς τον επενδυτικό κίνδυνο. Το κλείσιμο των θέσεων των αμερικανών κερδοσκοπικών κεφαλαίων σημαίνει ότι τα κεφάλαια αυτά επαναπατρίστηκαν, στηρίζοντας το αμερικανικό νόμισμα.

Tέλος, μια ακόμη σημαντικότατη παράμετρος είναι η σχέση μεταξύ των αγορών συναλλάγματος και των ομολογιακών αγορών. Το αμερικανικό νόμισμα δέχεται την ευεργετική επίδραση της συνεχόμενης αύξησης των αποθεμάτων αμερικανικών ομολογιών από τις ασιατικές κεντρικές τράπεζες.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v