Οι ανησυχίες για την οικονομία ”έριξαν” τη Wall

Η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και τα κατώτερα των αναμενόμενων κέρδη εταιριών όπως η Lexmark και η DuPont, επισκίασαν θετικές ανακοινώσεις όπως το αυξημένο μέρισμα της IBM, με τις ανησυχίες για την οικονομία να εντείνονται και τη Wall Street να καταγράφει απώλειες. Πτώση για FTSE 100 και DAX, αμετάβλητος ο CAC 40.

Η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και τα κατώτερα των αναμενόμενων κέρδη εταιριών όπως η Lexmark και η DuPont, επισκίασαν θετικές ανακοινώσεις όπως το αυξημένο μέρισμα της IBM, με τις ανησυχίες για την οικονομία να εντείνονται και τη Wall Street να καταγράφει απώλειες. Πτώση για FTSE 100 και DAX, αμετάβλητος ο CAC 40.

”Η τάση είναι λίγο ανησυχητική” σχολίαζε ο Liam Dalton, πρόεδρος της Axiom Capital, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 975 εκατ. δολαρίων. ”Ο καταναλωτής έχει αρχίσει να σφίγγει τη ζώνη του. Τα θεμελιώδη δεν μας έχουν πείσει ακόμη ότι θα υπάρξει διατηρήσιμη ανοδική κίνηση”, επισήμανε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στο 97,7 έναντι προηγούμενης μέτρησης στο 103 και πρόβλεψης των αναλυτών για διαμόρφωση στο 98.

Αντίθετα, σημειώθηκε νέα εκτίναξη της στεγαστικής αγοράς με τις πωλήσεις νέων κατοικιών να ενισχύονται κατά 12%, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν πτώση.

Παράλληλα, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η ανακοίνωση για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2005.

Πτώση για την Lexmark International η οποία ανακοίνωσε κέρδη ανά μετοχή για το πρώτο τρίμηνο στα 99 σεντς, έναντι των 1,03 δολαρίων που προέβλεπαν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.

Αρνητική η εικόνα της DuPont. Ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής χημικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε κέρδη ανά μετοχή για το πρώτο τρίμηνο στα 96 σεντς, έναντι των 1,01 δολαρίων που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ανάλογη ήταν η κίνηση των Hewlett-Packard και American International Group, που πίεσαν τον Dow χαμηλότερα.

Πιέσεις δέχθηκαν μετοχές εταιριών υλικών λόγω των ανησυχιών ότι η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης θα πλήξει τις τιμές πρώτων υλών.

Απώλειες για την μετοχή της US Steel Corp, η οποία προέβλεψε ότι οι εγχώριες τιμές στις ΗΠΑ κατά το τρέχον τρίμηνο θα σημειώσουν πτώση ενώ υποχώρηση θα σημειώσουν και τα κέρδη στην Ευρώπη.

Αντίθετα, κέρδη αποκόμισε η μετοχή της Altera, η οποία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ανά μετοχή ύψους 17 σεντς, ξεπερνώντας τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για κέρδη στα 15 σεντς.

Θετική η εικόνα της International Business Machines, μετά την ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει σε επαναγορά μετοχών ύψους έως και 5 δισ. δολάρια, ενώ θα διανείμει μέρισμα 20 σεντς ανά μετοχή, αυξημένο κατά 11%.

Το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε 1,01%, στα 6,84 δολάρια, ενώ το ADR του ΟΤΕ σημείωσε άνοδο 0,75%, στα 9,41 δολάρια. Κέρδη 0,89%, στα 27,10 δολάρια για το δικαίωμα της 3Ε.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.151,13 μονάδες με απώλειες 0,89%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κατέγραψε πτώση 1,20%, στις 1.927,44 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,89%, στις 1.151,74 μονάδες.

Σε ό,τι αφορά τις βασικές ευρωπαϊκές αγορές, πτώση 0,40% σημείωσε ο FTSE 100 στο Λονδίνο διαμορφούμενος στις 4.845,50 μονάδες, ενώ υποχώρηση κατά 0,31% εμφάνισε ο DAX στη Φρανκφούρτη, ο οποίος έκλεισε στις 4.233,76 μονάδες. Αμετάβλητος στις 3.993,04 μονάδες έκλεισε ο CAC 40 στο Παρίσι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v