Απόδοση... Ταμιευτηρίου για τα hedge funds

Τα hedge funds ξεκίνησαν το 2005 απογοητευτικά. Για τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους επενδυτές η απόδοση είναι λίγο καλύτερη από αυτή του... Ταμιευτηρίου. Τα μόνα hedge funds με σημαντικά κέρδη (7,8% στο τρίμηνο) είναι αυτά που ”κόντραραν” την αγορά, οι επονομαζόμενοι ”σορτάκηδες”.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των FT

Τα hedge funds ξεκίνησαν το 2005 με απογοητευτικό τρόπο. Σύμφωνα με τη γαλλική Edhec, το μέσο hedge fund κατέγραψε απόδοση μόλις 1% στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Για τους Αμερικανούς και του Ευρωπαίους επενδυτές η απόδοση είναι λίγο καλύτερη από αυτή του Ταμιευτηρίου. Οι Βρετανοί επενδυτές θα έπρεπε να κρατήσουν τα χρήματά τους επενδεδυμένα στον κατασκευαστικό κλάδο.

Ο Απρίλιος ενδέχεται να αποδειχθεί επίσης δύσκολος μήνας. Σύμφωνα με τον Jacob Schmidt, διευθυντή της Allenbridge, της εταιρίας αναλύσεων των hedge funds, ορισμένοι ”παίκτες” στα εμπορεύματα και στα futures έχουν σημειώσει ισχυρές ζημίες στο μήνα. Τα στοιχεία της Edhec δείχνουν ότι οι CTA’s υπέστησαν ζημίες 4,3% στο πρώτο τρίμηνο.

Η κατηγορία CTA περιλαμβάνει ορισμένα από τα κορυφαία hedge funds, όπως το AHL (του ομίλου Man) και το Aspect Capital. Αυτή η κατηγορία χρησιμοποιεί προγράμματα υπολογιστών, προσπαθώντας να αξιοποιήσει τάσεις σε μια ευρεία γκάμα επενδυτικών επιλογών. Όμως οι αγορές είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητες μέχρι στιγμής, με τις αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων να ενισχύονται έντονα και να υποχωρούν εκ νέου.

Ωστόσο, ο κ. Schmidt τονίζει ότι η πρόσφατη ενίσχυση της μεταβλητότητας στην αγορά λογικά θα βοηθήσει τα hedge funds μεσοπρόθεσμα. Τα εν λόγω Αμοιβαία δυσκολεύτηκαν να παράγουν αξιόλογα κέρδη στις αρχές του 2004, όταν η μεταβλητότητα στην αγορά ήταν περιορισμένη, αλλά τα αποτελέσματά τους ενισχύθηκαν προς το τέλος του έτους, καθώς οι αγορές ενισχύθηκαν στον απόηχο της επανεκλογής του αμερικανού Προέδρου.

Ένας ακόμη κλάδος των hedge funds που δέχτηκε ισχυρό πλήγμα είναι αυτός που προσπαθεί να αξιοποιήσει τις τιμολογιακές ανωμαλίες μεταξύ μετοχών και μετατρέψιμων ομολόγων. Οι ζημίες τους ανήλθαν σε 2,9% στο πρώτο τρίμηνο κατά μέσο όρο. Ένας διαχειριστής ομολόγων σχολίασε ότι ο κλάδος υπέστη ζημίες λόγω της διεύρυνσης των πιστωτικών spreads.

Όμως δεν είναι άσχημα όλα τα νέα στον κλάδο των hedge funds. Οι short sellers, οι οποίοι ”στοιχηματίζουν” σε πτώσεις των τιμών των μετοχών, απέδωσαν εξαιρετικά, με μέση απόδοση 7,8% στο πρώτο τρίμηνο.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v