Οι επόμενες κινήσεις της Federal Reserve

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της αμερικανικής αγοράς, τα νέα στοιχεία για το δομικό πληθωρισμό στις ΗΠΑ δεν είναι τόσο τρομακτικά όσο δείχνουν. Ωστόσο, η Fed έχει επισημάνει τις πληθωριστικές πιέσεις και δεν αναμένεται ανάπαυλα στις αυξήσεις επιτοκίων, παρά την επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών. Πώς σχολιάζουν οι αναλυτές πληθωρισμό, ανάπτυξη και τις επόμενες κινήσεις της Fed.

των Christopher Swann και Andrew Balls στην Ουάσινγκτον

O δομικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ ενισχύθηκε με ρυθμό διπλάσιο σε σχέση με τις προσδοκίες των οικονομολόγων, ενισχύοντας τις ανησυχίες για ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων και μειώνοντας τις πιθανότητες μιας πρόωρης ανάπαυλας στις αυξήσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve.

Τα νέα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα τη στιγμή που η Μπεζ Βίβλος της Fed τονίζει την ύπαρξη ενδείξεων επιβράδυνσης των καταναλωτικών δαπανών, καθώς και ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο δομικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 0,4% το Μάρτιο, ενώ ο πληθωρισμός ενισχύθηκε κατά 0,6%, κυρίως λόγω της ενίσχυσης των πετρελαϊκών τιμών.

Αν και ο δομικός πληθωρισμός ανακοινώθηκε στο 0,4%, πρόκειται για στρογγυλοποίηση από το 0,351%. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της ενίσχυσης οφείλεται στην άνοδο των τιμών στα δωμάτια των ξενοδοχείων.

Όμως, η ανακοίνωση της Τετάρτης αποτελεί την τελευταία από μια σειρά ενδείξεων για ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων. Σε ετήσια βάση, ο δομικός πληθωρισμός ενισχύεται στο τρίμηνο που ολοκληρώθηκε το Μάρτιο κατά 3,3%, πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα στα οποία η Federal Reserve αισθάνεται ”άνετη”.

”Αυτές οι εξελίξεις εκνευρίζουν τη Federal Reserve και καθιστούν δύσκολη την τυχόν επιβράδυνση της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, ακόμη και αν οι καταναλωτικές δαπάνες εμφανίζονται αδύναμες”, τοvίζει ο Alan Ruskin, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της 4Cast.

Οι αναλυτές τονίζουν ότι η Fed έχει επισημάνει τα αδύναμα στοιχεία αναφορικά με την αμερικανική οικονομία, αλλά τα αντιμετωπίζουν ως μια παροδική αδυναμία που προκαλείται από τις υψηλές ενεργειακές τιμές, παρά ως μια θεμελιώδη αλλαγή. Αν και η Fed έχει αναθεωρήσει αρνητικά τις προβλέψεις της, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να είναι κοντά στη γενικότερη τάση του 3,5% και εφέτος.

Η Fed, η οποία επεσήμανε τις αυξημένες πληθωριστικές ανησυχίες στη συνεδρίαση του Μαρτίου, αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 3% στην επόμενη συνάντησή της στις αρχές Μαΐου. Ενώ αναμένεται να αναγνωρίσουν την επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών στη συνοδευτική δήλωση, δεν αναμένεται να αφαιρέσουν τον επιθετικό τόνο στη φρασεολογία για τις αυξήσεις επιτοκίων.

Ο Peter Hooper, οικονομολόγος της Deutsche Bank, σχολίασε: ”Δεν πρόκειται να κάνει κάτι η Fed για να ανησυχήσει περισσότερο τις αγορές στην παρούσα φάση, με μια πιθανότητα επιθετικών κινήσεων. Όμως τα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού δείχνουν ότι δεν θα πρέπει να καθυστερήσει στη μετακίνηση των επιτοκίων στα ουδέτερα επίπεδα”.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v