Επενδυτές… στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Εάν οι ισχυρές απώλειες των δυο τελευταίων εβδομάδων στις χρηματιστηριακές αγορές μπορούν να οδηγήσουν σε συμπεράσματα, τότε οι πληθωριστικές ανησυχίες και οι φόβοι για επιβράδυνση της εταιρικής κερδοφορίας έχουν κυριαρχήσει στο μυαλό των επενδυτών. Όμως ταυτόχρονα, οι εταιρίες εμφανίζονται να σφύζουν από αυτοπεποίθηση. Ποιος έχει δίκιο;

του Kevin Allison και του Ivar Simensen

Εάν οι ισχυρές απώλειες των δυο τελευταίων εβδομάδων στις χρηματιστηριακές αγορές μπορούν να οδηγήσουν σε συμπεράσματα, τότε οι πληθωριστικές ανησυχίες και οι φόβοι για επιβράδυνση της εταιρικής κερδοφορίας έχουν κυριαρχήσει στο μυαλό των επενδυτών.

Όμως ταυτόχρονα, οι εταιρίες εμφανίζονται να σφύζουν από αυτοπεποίθηση. Οι ισολογισμοί των επιχειρήσεων είναι γεμάτοι ρευστά διαθέσιμα και αντί να τα κρατούν για τυχόν περίοδο ”ισχνών αγελάδων”, πολλές εταιρίες τα επιστρέφουν στους μετόχους τους.

”Οι επαναγορές ιδίων μετοχών των επιχειρήσεων έχουν εκτιναχθεί”, εξηγεί η Liz Ann Sonders, επικεφαλής επενδύσεων της Charles Schwab. Η κ. Sonders επισημαίνει ότι οι αμερικανικές εταιρίες ανακοίνωσαν προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών αξίας 25 δισ. δολ. μόνο την προηγούμενη εβδομάδα.

Μια εξήγηση του κύματος επαναγοράς μετοχών είναι ότι είναι ένας τρόπος για μια εταιρία να υποδηλώσει ότι οι μετοχές της κρίνονται άδικα.

”Είναι ένα καλό σημάδι ότι οι επιχειρήσεις είναι πεπεισμένες πως η οικονομική δραστηριότητα θα συνεχίσει να είναι ικανοποιητική” επισημαίνει ο Peter Cardillo, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της SW Bath. ”Στέλνουν μήνυμα στην αγορά ότι θεωρούν πως η μετοχή τους είναι υποτιμημένη”.

Ταυτόχρονα με τα σημάδια που στέλνουν στην αγορά, οι επαναγορές ιδίων μετοχών τείνουν να ενισχύουν βραχυπρόθεσμα την τιμή της μετοχής. ”Όταν μια εταιρία επαναγοράζει τις μετοχές της, ενισχύεται η απόδοση της μετοχής, που είναι θετικό για τους μετόχους”, εξηγεί ο κ. Cardillo.

Ωστόσο, τίθεται ένα σημαντικό ερώτημα: Γιατί οι επιχειρήσεις εμφανίζονται πολύ περισσότερο αισιόδοξες σε σχέση με τους μετόχους τους;

Ο ένας λόγος είναι η ψυχολογία. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι είναι περιβόητοι για την αισιοδοξία τους λόγω θέσης, ενώ οι επενδυτές, οι οποίοι έχουν ”καεί” από ”φούσκες” στο παρελθόν, διακατέχονται από έναν πιο υγιή σκεπτικισμό. Οι απαισιόδοξοι σίγουρα μπορούν να ισχυριστούν ότι οι επαναγορές ιδίων μετοχών είναι κακό σημάδι, γιατί σημαίνει ότι οι εταιρίες δεν μπορούν να σκεφτούν κάτι καλύτερο να κάνουν με τα χρήματά τους.

”Θα προτιμούσα να έβλεπα τις εταιρίες να κάνουν εξαγορές ή να επενδύουν σε νέες παραγωγικές μονάδες και καινούργιο εξοπλισμό”, αναφέρει ο Alexander Paris, αναλυτής της Barrington Research.

”Παρακολουθούμε μια ιδιαίτερα ευμετάβλητη αγορά, η οποία καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την ψυχολογία των εμπλεκόμενων”, τονίζει ο Philip Dow, επικεφαλής μετοχικής στρατηγικής της RBC Dain Rauscher.

Ένας ακόμη λόγος είναι ότι, καθώς οι εταιρίες επιστρέφουν χρήματα στους μετόχους, ενισχύουν το ρίσκο των επενδυτών στα ομόλογά τους, καθώς μένουν λιγότερα κεφάλαια για την εξυπηρέτηση του χρέους. Το ρίσκο ενισχύεται επειδή οι εταιρίες επιστρέφουν χρήματα σε μια χρονική στιγμή ενίσχυσης των επιτοκίων.

Εάν η αισιοδοξία των επιχειρήσεων αποδειχθεί σωστή, η παραγωγή ταμειακών ροών θα είναι επαρκής για την εξυπηρέτηση του χρέους και για την επιστροφή χρημάτων στους μετόχους. Εάν ο αναπτυξιακός σκεπτικισμός όμως αποδειχθεί πιο ακριβής, αυτοί που θα το νιώσουν περισσότερο θα είναι οι επενδυτές ομολόγων.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v