Lex: Nyse

Φαίνεται ότι οι ανταγωνιστές της Goldman Sachs αισθάνονται ότι ”πιάστηκαν κορόιδα” στο ζήτημα του πολλαπλού ρόλου της εταιρίας στη συγχώνευση του New York Stock Exchange με την Archipelago. Επίσης, πιστεύουν ότι εάν το NYSE αξιολογείται πλέον των 3 δισ. δολ., θα πρέπει να πάρουν και αυτοί κάτι, από τη στιγμή που οι δικές τους συναλλαγές έχουν δημιουργήσει μέρος της αξίας του.

Φαίνεται ότι οι ανταγωνιστές της Goldman Sachs αισθάνονται ότι ”πιάστηκαν κορόιδα” στο ζήτημα του πολλαπλού ρόλου της εταιρίας στην συγχώνευση του New York Stock Exchange με την Archipelago.

Επίσης, δείχνουν να πιστεύουν ότι εάν το NYSE αξιολογείται πλέον των 3 δισ. δολ., θα πρέπει να πάρουν και αυτοί κάτι, από τη στιγμή που οι δικές τους συναλλαγές έχουν δημιουργήσει μέρος της αξίας του. H οργή τους είναι τόσο μεγάλη που δηλώνουν ότι θα εκτελούν αλλού τις συναλλαγές τους.

Όμως δεν είναι σαφές το γιατί κάποιος που είναι πελάτης μιας χρηματιστηριακής αγοράς θα πρέπει να πάρει και μέρος των μετοχών. Εάν είναι έτσι, γιατί να σταματούμε στους χρηματιστές; Άλλωστε, οι επενδυτές είναι αυτοί που βάζουν τα χρήματά τους. Ωστόσο, οι χρηματιστές έχουν να κερδίσουν κάτι από τη συμφωνία: Ένα πιο αποδοτικό NYSE που λογικά θα μειώσει το κόστος τους.

Επιπροσθέτως, η νέα χρηματιστηριακή νομοθεσία δεν αφήνει περιθώρια στους χρηματιστές αναφορικά με το πού θα διοχετεύουν τις εντολές τους. Σε μια αυτοματοποιημένη αγορά, όπως αναμένεται να εξελιχθεί το NYSE, η καλύτερη τιμή για μια μετοχή, όπου και αν είναι αυτή, είναι η κερδισμένη.

Φυσικά, ακόμη και μετά τη νέα νομοθεσία, οι χρηματιστές μπορούν ακόμη να κάνουν δύσκολη τη ζωή του NYSE. Οπότε, το αμερικανικό χρηματιστήριο έχει συμφέρον να ικανοποιεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Όμως, σε τελική ανάλυση, εάν κάνει σωστά τη δουλειά του, οι μεγάλοι πελάτες του δεν θα το εγκαταλείψουν. Άλλωστε έχουν καθήκον βέλτιστης εκτέλεσης απέναντι στους δικούς τους πελάτες.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v