Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Το "ραντεβού" Ομπάμα-Μπένερ φέρνει κέρδη

Οι ελπίδες για πρόοδο στο ζήτημα του προϋπολογισμού κατά την συνάντηση Ομπάμα-Μπένερ, στηρίζουν σε κέρδη την Wall. Σε υψηλό 9 μηνών το δολάριο έναντι του γεν. Διορθωτική εικόνα στις ευρωαγορές.

Κέρδη αποκομίζουν οι βασικοί δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο κατά την τελευταία εβδομάδα πριν τις χριστουγεννιάτικες αργίες, με τους όγκους συναλλαγών ιδιαίτερα μειωμένους.

Οι συνομιλίες για την αποφυγή του δημοσιονομικού γκρεμού στις ΗΠΑ κυριαρχουν στην επενδυτική ψυχολογία και οι ελπίδες προόδου θεωρούνται βασική αιτία για την σημερινή θετική τάση.

Αυτή την ώρα ο Δημοκρατικός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα και ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της βουλής των αντιπροσώπων Τζον Μπένερ πραγματοποιούν συνάντηση αυτή την ώρα, προκειμένου να συζητήσουν την πρόταση που κατέθεσε ο κ. Μπένερ την Παρασκευή.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,62% στις 13.216 μονάδες, ο S&P κερδίζει 0,88% στις 1.426 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 1% στις 3.001 μονάδες.

Από το στατιστικό μέτωπο, ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης μεταποίησης Empire παρέμεινε σε αρνητικά εδάφη επί 5ο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Federal Reserve Νέας Υόρκης. Ο σημαντικός δείκτης, που καλύπτει τον τομέα μεταποίησης στην πολιτεία της Νέας Υόρκης διολίσθησε στο -8,1 τον Δεκέμβριο από -5,2 τον Νοέμβριο.

Όσον αφορά το μείζον θέμα του αμερικανικού προϋπολογισμού, οι συνομιλίες για την αποφυγή των αυτόματων περικοπών δαπανών και αυξήσεων φόρων στο νέο έτος, έκαναν κάποια πρόοδο στο σαββατοκύριακο, αν και οι εξελίξεις «πάγωσαν» μετά την δραματική μαζική δολοφονία στο δημοτικό σχολείο του Κονέκτικα.

Κατά τα λοιπά στην Wall Street, η μετοχή της Clearwire διολισθαίνει 8,6%. Η Sprint Nextel κερδίζει 1,8% μετά την ανακοίνωση πλήρους εξαγοράς της Clearwire.

Η Apple υποχωρεί μετά την υποβάθμιση από την Citigroup, που αμφισβητεί την ισχύ των πωλήσεων του iPhone 5.

Στις υπόλοιπες αγορές, οι τιμές του χρυσού (-0,06% στα 1.696$) και του πετρελαίου (+0,2% στα 86,99$) κινούνται σταθεροποιητικά.

Στα ασιατικά χρηματιστήρια επικράτησαν κυρίως αρνητικές τάσεις, με εξαίρεση την Ιαπωνία και την Κίνα. Στο Τόκιο ο Nikkei ενισχύθηκε 0,94% με την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα «γεννήσει» στρατηγικές πάταξης του αποπληθωρισμού.

Στην Ευρώπη τα πρόσημα ήταν κυρίως αρνητικά, αλλά ο απογευματινός δυναμισμός στην Wall Street βελτίωσε την τελική εικόνα.

Έτσι, ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,16% στις 5.912 μονάδες, ο DAX με άνοδο 0,11% στις 7.605 μονάδες, ενώ ο CAC τερμάτισε με πτώση 0,14% στις 3.638 μονάδες.

Το δολάριο εκτινάχθηκε έναντι του γεν, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο 2011 (9 μηνών), στα 83,76 γεν, μετά την νίκη του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος που ενισχύει τις προοπτικές περαιτέρω νομισματικής χαλάρωσης στην Ιαπωνία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v