Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνολογική ώθηση στη Wall Street

Οι προσδοκίες για τα αποτελέσματα της διήμερης συνεδρίαση της Fed και οι θετικές επιχειρηματικές ειδήσεις, οδήγησαν σε κέρδη τη Wall. ‘Άλμα 1,49% για Nasdaq. Άνοδος για AIG(+5,1%), Apple (+2,2%).

Οι προσδοκίες για τα αποτελέσματα της διήμερης συνεδρίαση της Fed και οι θετικές επιχειρηματικές ειδήσεις, οδήγησαν σε κέρδη τη Wall. ‘Άλμα 1,49% για Nasdaq. Άνοδος για AIG(+5,1%), Apple (+2,2%).

Μηδένισε τις μετεκλογικές απώλειες ο δείκτης S&P μετά τις φήμες ότι ενδεχομένως η Fed αποφασίσει –στο πλαίσιο της διήμερης συνεδρίασης που ξεκίνησε σήμερα- την μηνιαία επαναγορά κρατικών ομολόγων της τάξεως των 45 δισ. δολαρίων.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι φήμες τότε αναμένεται το χρηματιστήριο της Wall Street να κινηθεί έντονα ανοδικά κατά την εορταστική περίοδο, με τους επενδυτές να παραβλέπουν τα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν στην εγχώρια οικονομία, όπως η απειλή του δημοσιονομικού γκρεμού.

Στο μέτωπο του χρέους, οι επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Obama- Κογκρέσου για την αποφυγή του "δημοσιονομικού γκρεμού".

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία τότε προβλέπεται η αυτόματη κατάργηση σημαντικών φοροαπαλλαγών και η περικοπή δαπανών της τάξεως των 600 δισ. δολαρίων στον προϋπολογισμό του 2013.

Από πλευράς εταιρικών ειδήσεων, ισχυρή άνοδο 5,2% σημείωσε σήμερα η μετοχή του ασφαλιστικού ομίλου της AIG καθώς η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει την υπόλοιπη συμμετοχή της στην εταιρεία, ολοκληρώνοντας ουσιαστικά με επιτυχία το μεγαλύτερο σχέδιο διάσωσης ομίλου από την κρίση του 2008.

Αντίστοιχα η μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού της Apple ενισχύθηκε 2,2% μετά την διατήρηση της αξιολόγησης του τίτλου σε “overweight” από την Morgan Stanley.

Κέρδη 5% και για τη μετοχή της Delta Airlines καθώς η διοίκηση αποφάσισε να προχωρήσει στην εξαγορά του 49% της Virgin Atlantic Airways έναντι 360 εκατ. δολαρίων.

Επιπλέον θετικό αντίχτυπο στη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ είχαν τα απροσδόκητα καλά οικονομικά στοιχεία της Γερμανίας καθώς ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος ZEW Ανήλθε στο 6,9 το Δεκέμβριο, όταν το Νοέμβριο είχε διαμορφωθεί στο -15,7.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,1% στα 85,65 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,3% στα 1.710 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε άνοδο 1,1% στα 1,84 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε κέρδη 1,2% στα 22,06 δολάρια.

Στη Wall, ο Dow ενισχύθηκε 0,60%, στις 13.248,44 μονάδες. Ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,66% κλείνοντας στις 1.417,84 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 1,49% στις 3.022,30 μονάδες.

Κατά τα λοιπά, στις ευρωαγορές επικράτησαν ήπια ανοδικές τάσεις, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον δείκτη επενδυτικού κλίματος της Γερμανίας, ο οποίος εμφάνισε απροσδόκητη άνοδο τον Δεκέμβριο.

Οι ήπια ανοδικές τάσεις δυνάμωσαν μετά τα σημαντικά κέρδη της Wall και ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,06% στις 5.925 μονάδες, ο DAX με κέρδη 0,96% στις 7.590 μονάδες, ενώ ο CAC κινήθηκε 1,12% υψηλότερα στις 3.646 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v