Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψύχραιμη αντίδραση της Wall στην ιταλική κρίση

Άνοδος στη Wall κόντρα στην πολιτική αστάθεια στην Ιταλία και στον κίνδυνο δημοσιονομικού γκρεμού στις ΗΠΑ. Στήριξη από τα καλά οικονομικά στοιχεία της Κίνας. Πτώση για το πετρέλαιο.

Άνοδος στη Wall κόντρα στην πολιτική αστάθεια στην Ιταλία και στον κίνδυνο δημοσιονομικού γκρεμού στις ΗΠΑ. Στήριξη από τα καλά οικονομικά στοιχεία της Κίνας. Πτώση για πετρέλαιο. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Ειδικότερα, η δήλωση αποχώρησης του τεχνοκράτη Μάριο Μόντι από την πρωθυπουργία της Ιταλίας σε συνδυασμό με την πρόθεση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία της χώρας, επανέφερε την ευρωπαϊκή κρίση χρέους στο επίκεντρο των επενδυτικών ανησυχιών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μάριο Μόντι κατά την διάρκεια της πρωθυπουργίας του είχε κερδίσει τα εύσημα των ευρωπαίων εταίρων για τις προσπάθειες μεταρρύθμισης και δημοσιονομικής τακτοποίησης της ιταλικής οικονομίας, οι οποίες συχνά συναντούσαν ισχυρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Σημειώνεται ότι το ιταλικό χρηματιστήριο υποχώρησε 2,2% και στα κρατικά ομόλογα της Ρώμης επικράτησε ξεπούλημα.

Παράλληλα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις αναφορικά με τις προσπάθειες αποφυγής του επονομαζόμενου «δημοσιονομικού γκρεμού» στις ΗΠΑ με τις δύο πλευρές ωστόσο (Obama- Κογκρέσο) να εμφανίζονται αμετακίνητες στις θέσεις τους.

Ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα καθώς έχουν απομείνει λιγότερες από 25 ημέρες έως ότου (σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας) περάσουν αυτόματα στον προϋπολογισμό του 2013 περικοπές δαπανών της τάξεως των 600 δισ. δολαρίων και κατάργηση σημαντικών φοροαπαλλαγών.

Κόντρα όμως στις αρνητικές εξελίξεις στο ευρωπαϊκό μέτωπο της κρίσης και στο τέλμα που φαίνεται να έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις για το χρέος στις ΗΠΑ, οι επενδυτές σήμερα κράτησαν τους δείκτες σε θετικό έδαφος σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή του ασφαλιστικού ομίλου της AIG υποχώρησε 2% καθώς η διοίκηση εκτίμησε ότι θα κληθεί να πληρώσει αποζημιώσεις της τάξεως του 1,2 δισ. δολάρια από το πέρασμα του καταστροφικού τυφώνα Σάντι.

Πτώση και για τη μετοχή της Apple μετά την υποβάθμιση της τιμής στόχου από την Jefferies Group.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,35% στα 85,62 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,4% στα 1.712 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε άνοδο 1,7% στα 1,81 δολ. ενώ το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 1,3% στα 21,70 δολάρια.

Στη Wall, ο Dow ενισχύθηκε 0,11%, στις 13.169,88 μονάδες. Ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,03% κλείνοντας στις 1.418,55 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,3% στις 2.986,96 μονάδες.

Στις ευρωαγορές, το θετικό "γύρισμα" της Wall το απόγευμα στήριξε ε ανάκαμψη αρκετούς ευρωπαϊκούς δείκτες και τελικώς, ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο, έκλεισε με άνοδο 0,13% στις 5.922 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε κέρδη 0,18% στις 7.531 μονάδες, ενώ ο CAC στο Παρίσι κινήθηκε υψηλότερα 0,18% στις 3.612 μονάδες.

Στις ασιατικές αγορές ανακοινώθηκαν μια σειρά κινεζικά στατιστικά που έδειξαν δυναμισμό της οικονομίας και στήριξαν σε ανάκαμψη τους βασικούς δείκτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v