Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αδιάφορη η Wall για τα καλά στατιστικά

Παρά την ροή καλών στατιστικών ειδήσεων που ξεκίνησε από την Κίνα και επεκτάθηκε στις ΗΠΑ, η Wall μένει σε ουδέτερο έδαφος, με τις σκέψεις στον δημοσιονομικό "γκρεμό". Σταθεροποιητικά ο χρυσός, κάτω από τα 1.700$.

Παρά την ροή καλών στατιστικών ειδήσεων που ξεκίνησε από την Κίνα και επεκτάθηκε στις ΗΠΑ, το αμερικανικό χρηματιστήριο της Wall Street παραμένει σε ουδέτερο έδαφος, με τις σκέψεις στον δημοσιονομικό "γκρεμό".

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,1% στις 13.159 μονάδες, ο S&P εμφανίζει πτώση 0,33% στις 1.414 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,64% χαμηλότερα στις 2.972 μονάδες.

Η καλή ροή των στατιστικών ειδήσεων ξεκίνησε από την Κίνα, όπου ανακοινώθηκε ότι η δραστηριότητα στα εργοστάσια εκτινάχθηκε σε ρεκόρ ενός έτους και πλέον. Το χρηματιστήριο της Σαγκάης εκτινάχθηκε 4,3% μετά την ανακοίνωση.

Ευνοϊκές ήταν και οι εγχώριες στατιστικές ανακοινώσεις για τις ΗΠΑ.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε 0,3% τον Νοέμβριο, εξαιτίας κυρίως της πτώσης στο κόστος της βενζίνης, καθώς οι τιμές ενέργειας βούλιαξαν 4%.

Αργότερα ανακοινώθηκε ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό 2 ετών τον Νοέμβριο. Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής αυξήθηκε 1,1% μετά την πτώση 0,7% του μηνός Οκτωβρίου. Οι αναλυτές περίμεναν πολύ μικρότερη αύξηση, της τάξης του 0,3%.

Πάντως το ενδιαφέρον εξακολουθούν να μονοπωλούν οι συνομιλίες για τον δημοσιονομικό «γκρεμό» που απειλεί την αμερικανική οικονομία, αν δεν συμφωνηθούν περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων για να μειωθεί το χρέος.

Η πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι οι Αμερικανοί υποστηρίζουν τις θέσεις του Προέδρου Ομπάμα πάνω στο θέμα και επιθυμούν διακαώς να επιτευχθεί συμφωνία.

Από το επιχειρηματικόκ πεδίο, η PPG Industries παρουσιάζει κινητικότητα μετά την απόφαση της ολλανδικής Akzo Nobel να της πουλήσει την επιχείρηση Decorative Paints προς 1,05 δισ. δολ.

Ο τίτλος της Alcatel-Lucent εκτινάσσεται στο Παρίσι και τις ΗΠΑ, μετά την εξασφάλιση πρόσθετης χρηματοδότησης για να κερδίσει χρόνο και να επιστρέψει σε κερδοφορία.

Ο χρυσός κινείται σταθεροποιητικά αλλά παραμένει κάτω από τα 1.799 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ το πετρέλαιο κερδίζει 35 σεντς στα 86,23 δολάρια ανά βαρέλι.

Σταθεροποιητική εικόνα επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Οι ανησυχίες για τον «δημοσιονομικό γκρεμό» των ΗΠΑ δεν άφησαν πολλά περιθώρια για θετικές αντιδράσεις στην σειρά των συμφωνιών που έκλεισε αυτή την εβδομάδα η Ε.Ε. προς την κατεύθυνση της επίλυσης της κρίσης χρεών.

Αναλυτικά, ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο υποχώρησε οριακά 0,13% στις 5.922 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 με κέρδη 0,18% στις 7.596 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε αμετάβλητος στις 3.643 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v