Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψαν τα αρνητικά πρόσημα στην Wall

Οι ανησυχίες για τον "δημοσιονομικό γκρεμό" ανατρέπουν το θετικό κλίμα από τις καλές στατιστικές ανακοινώσεις στην Wall Street. Εντονες απώλειες χρυσού λόγω Fed. Πτώση ευρωαγορών μετά από 8ήμερη άνοδο.

Καλή κατεύθυνση έδωσαν στο αμερικανικό χρηματιστήριο οι στατιστικές ανακοινώσεις της ημέρας, που έδειξαν μείωση στα μεγέθη ανεργίας και αύξηση των λιανικών πωλήσεων.

Η επίδραση της απόφασης της Federal Reserve την προηγούμενη μέρα να αυξήσει την ρευστότητα είχε επίσης ευνοϊκή επίδραση, ενώ αντίθετα ανασταλτικά λειτουργούν οι φόβοι για τον αποκαλούμενο «δημοσιονομικό γκρεμό» που απειλεί την αμερικανική οικονομία. 

Οι βασικοί δείκτες άνοιξαν θετικά, αλλά πέρασαν γρήγορα σε ουδέτερο έδαφος, ενώ αυτή την ώρα τα αρνητικά πρόσημα κυριαρχούν. Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,27% στις 13.209 μονάδες, ο S&P εμφανίζει πτώση 0,38% στις 1.423 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,49% χαμηλότερα στις 2.998 μονάδες.

Η Wall Street ενισχύθηκε χθες, όταν η Fed ανακοίνωσε μέτρα πρόσθετης παροχής ρευστότητας 45 δισ. δολ. στα 40 δισ. δολ. που ήδη πραγματοποιεί και δεσμεύθηκε ότι θα κρατήσει τα επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα μέχρι να υποχωρήσει η ανεργία κάτω από το 6,5%.

Σήμερα, το ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι στατιστικές ανακοινώσεις. Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν αισθητά, κατά 29.000 την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Στα ταμεία κατατέθηκαν 343.000 αιτήσεις, οι λιγότερες από τις αρχές Οκτωβρίου, καθώς εκτονώθηκαν οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας από τον τυφώνα Σάντι.

Οι λιανικές πωλήσεις Νοεμβρίου αυξήθηκαν 0,3%, μετά από πτώση 0,3% τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι πωλήσεις του λιανεμπορίου θα αυξηθούν 0,5%. Τέλος, ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε 0,8% τον Νοέμβριο..

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η μετοχή της Best Buy εκτινάσσεται 13% κατόπιν φήμης ότι ο ιδρυτής Richard Schulze ίσως κάνει πρόταση εξαγοράς.

Η Pier 1 Imports ανακοινωσε αύξηση κερδών τριμήνου 3%.

Η Google κυκλοφόρησε downloadable εκδοχή του Maps app για το iPhone της Apple και η μετοχή της αντιδρά θετικά.

Στις υπόλοιπες αγορές, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν επιφυλακτικά αναμένοντας τις εξελίξεις από την σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,27% στις 5.930 μονάδες, ο DAX με απώλειες 0,43% στις 7.582 μονάδες, ενώ ο CAC με πτώση 0,1% στις 3.643 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Europe Stoxx 600 υποχώρησε 0,4% διακόπτοντας το 8ήμερο ανοδικό σερί του

Το συμβόλαιο του χρυσού υποχωρεί κάθετα στον απόηχο των αποφάσεων της Fed, που ευνούν τα ριψοκίνδυνα ενεργητικά και όχι τα "καταφύγια" και χάνει 23 δολ. στα 1.694 δολ. ανά ουγκιά. Το συμβόλαιο του πετρελαίου υποχωρεί 60 σεντς στα 86,17 δολ. ανά βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v