Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πατρίκιοι και πληβείοι στην Ευρώπη

Σημαντικές αποκλίσεις στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat. Υπερδιπλάσιο του μέσου όρου στο Λουξεμβούργο. Κατά 50% χαμηλότερο σε Ρουμανία και Βουλγαρία. Τι δείχνουν τα στοιχεία για Ελλάδα.

Πατρίκιοι και πληβείοι στην Ευρώπη
Έντονο προβληματισμό δημιουργούν τα τελευταία στοιχεία της Eurostat που δείχνουν σημαντικές αποκλίσεις ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα στοιχεία αφορούν το 2011 και δείχνουν ότι στην πρώτη θέση βρίσκεται το Λουξεμβούργο, όπου το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι υπερδιπλάσιο από το μέσο όρο της ΕΕ των 27 μελών. Ακολουθούν Ολλανδία, Ιρλανδία, Αυστρία, Δανία και Γερμανία όπου το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι υψηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ σε ποσοστά μεταξύ 20% με 30%. Στο Βέλγιο και τη Φινλανδία το κατά κεφαλή ΑΕΠ είαι υψηλότερο από το μέσο όρο κατά 10% - 20%.

Οι πιο φτωχές χώρες είναι Ρουμανία και Βουλγαρία όπου το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι κατά 50% - 55% χαμηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ. Σε Εσθονία, Λιθουανία, Ουγγαρία και Πολωνία είναι κατά ένα τρίτο χαμηλότερο από το μέσο όρο.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στο ίδιο επίπεδο με Πορτογαλία και Σλοβακία, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά 20% - 30% χαμηλότερο από το μέσο όρο. Ενώ η Κύπρος βρίσκεται σε καλύτερη θέση, με κατά κεφαλή ΑΕΠ 5% χαμηλότερο από το μέσο όρο.


Δείτε τα αναλυτικά στοιχεία στη στήλη συνοδευτικό υλικό (αγγλικά)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v