Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτικά αντέδρασε η Wall στη Fed

Η απόφαση της Fed για πρόσθετα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης δεν κατάφεραν να διατηρήσουν την άνοδο στους δείκτες της Wall. Οριακές απώλειες για Dow, Nasdaq. Άνοδος για πετρέλαιο, χρυσό. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Η απόφαση της Fed για πρόσθετα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης δεν κατάφεραν να διατηρήσουν την άνοδο στους δείκτες της Wall. Οριακές απώλειες για Dow, Nasdaq. Άνοδος για πετρέλαιο, χρυσό.

Θετικά αλλά χωρίς ενθουσιασμό υποδέχτηκε αρχικά η χρηματιστηριακή αγορά τις αποφάσεις της Fed, η οποία ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού και ότι θα προχωρήσει σε πρόσθετες μηνιαίες αγορές κρατικών ομολόγων της τάξεως των 45 δισ. δολ.

Πέρα όμως από τις αποφάσεις –που λίγο πολύ ήταν αναμενόμενες από τους αναλυτές- η Fed διαβεβαίωσε ότι δε προτίθεται να μεταβάλει ανοδικά τα επιτόκια εάν πρώτα δεν υποχωρήσει η ανεργία κάτω του 6,5% και ο πληθωρισμός υπό του 2,5%.

Άλλωστε ο πρόεδρος της Fed σε συνέντευξη τύπου υποστήριξε ότι η ανεργία δεν πρόκειται να υποχωρήσει κάτω από 6,5% πριν το 2015 ενώ προέβλεψε ότι η ανάπτυξη θα κυμανθεί μεταξύ 2,3% έως 3% το 2013.

Παράλληλα σε τέλμα δείχνουν να βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις Obama – Κογκρέσου για την αποφυγή του δημοσιονομικού γκρεμού στις ΗΠΑ, με τον πρόεδρο της Βουλής των αντιπροσώπων να δηλώνει ότι ακόμα υπάρχουν σημαντικές διαφορές που πρέπει να επιλυθούν ώστε να υπάρξει τελική συμφωνία.

Από πλευράς μακροοικονομικών ανακοινώσεων ο δείκτης τιμών εισαγωγών υποχώρησε 0,9% τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ, κυρίως λόγω της πτώσης στο κόστος ενέργειας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου.

Αντίστοιχα το έλλειμμα του προϋπολογισμού τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ ανήλθε στα 172 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 24% για το δημοσιονομικό έτος 2013 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, η μετοχή Costco Wholesale αντέδρασε θετικά στην ανακοίνωση αύξησης κερδών τριμήνου κατά 30% ενώ κινητικότητα παρουσίασε και η μετοχή της Apple που σύμφωνα με την Wall Street Journal, μελετά τον χώρο των τηλεοπτικών συσκευών σε συνεργασία με προμηθευτές της.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1,15% στα 86,79 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 0,2% στα 1.713 δολ./oz.

Στη Wall, ο Dow υποχώρησε 0,02%, στις 13.245,45 μονάδες. Ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,05% κλείνοντας στις 1.428,48 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,28% στις 3.013,82 μονάδες.

Στις υπόλοιπες αγορές, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικράτησαν σταθεροποιητικές τάσεις.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,35% στις 5.946 μονάδες, ο DAX με κέρδη 0,33% στις 7.615 μονάδες, ενώ ο CAC με άνοδο 0,02% στις 3.647 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v