Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στην Wall με το βλέμμα στην Fed

Σε θετικό έδαφος κινείται η Wall μετά την απόφαση της Fed να κρατήσει μηδενικά επιτόκια και να προσφέρει πρόσθετη οικονομική βοήθεια με αγορές ομολόγων. Θετικό κλείσιμο ευρωαγορών, ενισχύεται το πετρέλαιο μετά τον OPEC.

Σε θετικά εδάφη κινείται το αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες για πρόσθετα μέτρα οικονομικής βοήθειας από την συνεδρίαση της Federal Reserve.

Οι δείκτες άνοιξαν με δυναμική άνοδο, αλλά τα κέρδη περιορίστηκαν στην συνέχεια, καθώς παρουσιάστηκαν νέα αδιέξοδα στις συνομιλίες για την αποφυγή του "δημοσιονομικού γκρεμού".

Μετά την απόφαση της Fed, τα κέρδη αυξάνονται και πάλι και ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,28% στις 13.283 μονάδες, ο S&P κερδίζει 0,43% στις 1.433 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,09% υψηλότερα στις 3.027 μονάδες.

Οπως ήλπιζαν πολλοί παρατηρητές, η Fed ανακοίνωσε πρόσθετες μηνιαίες αγορές κρατικών ομολόγων ύψους 45 δισ. δολ., που θα ξεκινήσουν στο νέο έτος, όταν λήξει το τρέχον πρόγραμμα Operation Twist.

Κατά την τακτική διήμερη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, που ολοκληρώνεται αργότερα σήμερα, με την ομιλία του διοικητή Ben Bernanke, η Fed διατήρησε επίσης σταθερό το επιτόκιο του δολαρίου στο 0,25% και δεσμεύθηκε ότι θα κρατήσει μηδενικά επιτόκια «όσο η ανεργία παραμένει άνω του 6,5% και ο πληθωρισμός υπό του 2,5%». 

Η Wall Street έκλεισε με άνοδο χθες, αν και τα αρχικά κέρδη της συνεδρίασης περιορίστηκαν, παρακολουθώντας τις συνομιλίες ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και τους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές για την αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού» μέχρι το νέο έτος.

Σήμερα, ο πρόεδρος της βουλής των αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Τζον Μπόενερ δήλωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «σοβαρές διαφορές» με τον Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα για την επίλυση του «δημοσιονομικού γκρεμού, μια ημέρα μετά την ανταλλαγή νέων προτάσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Κατά τα λοιπά, από το μακροοικονομικό μέτωπο ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης τιμών εισαγωγών υποχώρησε 0,9% τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ, κυρίως λόγω της πτώσης στο κόστος ενέργειας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η μετοχή Costco Wholesale αντιδρά θετικά στην ανακοίνωση αύξησης κερδών τριμήνου 30%.

Κινητικότητα παρουσιάζει η μετοχή της Apple που σύμφωνα με την Wall Street Journal, μελετά τον χώρο των τηλεοπτικών συσκευών σε συνεργασία με προμηθευτές της.

Επίσης στο επίκεντρο βρίσκεται  και η μετοχή του Facebook, που εντάσσεται σήμερα στον Nasdaq 100.

Στις υπόλοιπες αγορές, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούν σταθεροποιητικές τάσεις.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,35% στις 5.946 μονάδες, ο DAX με κέρδη 0,33% στις 7.615 μονάδες, ενώ ο CAC με άνοδο 0,02% στις 3.647 μονάδες.

Το συμβόλαιο του πετρελαίου ενισχύεται πάνω από 1 δολάριο στα 86,83 δολ. ανά βαρέλι, μετά την απόφαση του OPEC να κρατήσει το όριο της πετρελαϊκής παραγωγής των μελών του στα 30 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Ο χρυσός κερδίζει σχεδόν 7 δολαρια στα 1.7116 δολ. ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v