Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: "Βλέπει" πρόοδο για τραπεζική ένωση

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης μπορεί να επιτύχουν πρόοδο την Τετάρτη στις διαπραγματεύσεις τους για την μεταρρύθμιση της εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών, σύμφωνα με γερμανό κυβερνητικό αξιωματούχο.

Γερμανία: Βλέπει πρόοδο για τραπεζική ένωση
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης μπορεί να επιτύχουν πρόοδο την Τετάρτη στις διαπραγματεύσεις τους για την μεταρρύθμιση της εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών, σύμφωνα με γερμανό κυβερνητικό αξιωματούχο.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο συμβιβασμός, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει πρόταση η οποία προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα εποπτεύει τράπεζες με ενεργητικό μεγαλύτερο των 30 δισ. ευρώ ή όταν το ενεργητικό τους είναι υψηλότερο από το 20% του ΑΕΠ της χώρας μέλους στην οποία ανήκουν. Υπό τον έλεγχο της θα περάσουν και τράπεζες με θυγατρικές με παρουσία σε τουλάχιστον δυο χώρες –μέλη της τραπεζικής ένωσης.

Η Γερμανία και η Γαλλία βρίσκονται σε διαμάχη ως προς το πόσες τράπεζες θα πρέπει να εποπτεύει άμεσα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και για ορισμένα άλλα ζητήματα.

«Ελπίζουμε να υπάρξει μεγάλη πρόοδος και ενδεχομένως και κάποια υπέρβαση στις διαπραγματεύσεις», ανέφερε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχε πει στο υπουργικό συμβούλιο ότι είναι «αισιόδοξος» για μια συμφωνία.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε σε μια λύση για την τραπεζική εποπτεία. Έχουμε ορισμένα ερωτήματα όμως αν αυτά επιλυθούν σήμερα από τους υπουργούς Οικονομικών, τότε η Γερμανία δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μια συμφωνία», δήλωσε η πηγή.

Από την πλευρά του ο Β. Σόιμπλε τόνισε ότι η ΕΚΤ χρειάζεται τουλάχιστον ένα χρόνο για να αναλάβει εποπτικό ρόλο μόλις "ικανοποιηθούν" όλες οι παράμετροι. Πρόσθεσε επίσης ότι θα μπορούσε να επέλθει ένας συμβιβασμός για τον τρόπο με τον οποίο η ΕΚΤ θα λαμβάνει απόφασεις ως εποπτικό όργανο.

Την αισιοδοξία της ότι το Ecofin θα μπορέσει να αποφασίσει για την τραπεζική εποπτεία εξέφρασε η φινλανδή υπουργός Οικονομικών Jutta Urpilainen.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Jeroen Dijsselbloem δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει και αυτή να έχει την εξουσία να παρεμβαίνει στις μικρές τράπεζες εάν προκύπτουν προβλήματα.

"Για εμάς είναι κρίσιμης σημασίας η ΕΚΤ να μπορεί να παρεμβαίνει άμεσα όταν υπάρχουν προβλήματα. Εξαρτάται από την ΕΚΤ, χωρίς παρεμβάσεις των εθνικών αρχών ή εθνικών εποπτικών αρχών", δήλωσε μιλώντας στην Κάτω Βουλή της Ολλανδίας.

Ο Γ. Βάιντμαν ανέφερε ότι η χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική της ευρωζώνης πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω ώστε να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η δημοσιονομική "υγεία"  των κρατών.

Εν τω μεταξύ, οι Financial Times μετέδωσαν νωρίτερα ότι ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα δεν θα συμμετάσχει στην τραπεζική ένωση, ακολουθώντας την "γραμμή" της Βρετανίας.

Ο Anders Borg δήλωσε πως η Σουηδία θα ήταν πρόθυμη να στηρίξει το σχέδιο της εποπτείας, υπό τον όρο ότι οι εκτός ευρωζώνης θα προστατεύονται στην ψηφοφορία για την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, τον φορέα που συντονίζει τις εργασίες μεταξύ των εθνικών εποπτικών αρχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v