Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΤΑ: Ξαναχτίζει την οικονομική διεύθυνση με διαγωνισμό 12 εκατ. ευρώ

Το νέο επιχειρησιακό μοντέλο της οικονομικής Διεύθυνσης και η 3ετής υποστήριξη για τη μεταβατική περίοδο είναι το αντικείμενο διαγωνισμού που προκήρυξαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

ΕΛΤΑ: Ξαναχτίζει την οικονομική διεύθυνση με διαγωνισμό 12 εκατ. ευρώ

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), στο πλαίσιο του εταιρικού μετασχηματισμού και της ψηφιακής μετάβασης, προχωρούν με ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της οικονομικής διαχείρισης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΤΑ αποφάσισε τη διενέργεια Ανοικτού Διαγωνισμού για την Παροχή Υπηρεσιών Διαχείρισης Οικονομικών Λειτουργιών, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 12 εκατ. ευρώ.

Η αναζήτηση εταιρείας οικονομικής διαχείρισης εντάσσεται στη στρατηγική των ΕΛΤΑ για αναβάθμιση των υπηρεσιών τους και βελτίωση της αποδοτικότητας. Ειδικότερα, η προϋπολογισθείσα δαπάνη ανέρχεται σε 7,1 εκατ. ευρώ με δικαίωμα προαίρεσης ποσού 3,55 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ 24%. Κριτήριο κατακύρωσης και ανάθεσης αποτελεί η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, βασισμένη στη βέλτιστη σχέση ποιότητας-τιμής.

Το έργο περιλαμβάνει τρεις βασικές ροές εργασίας:

  • Ροή Εργασίας 1: Σχεδιασμός Μετάβασης στο Νέο Επιχειρησιακό Μοντέλο της Οικονομικής Διεύθυνσης και υλοποίηση συστήματος υποστήριξης λειτουργιών, περιλαμβάνοντας τριετή υποστήριξη μετά την παραγωγική λειτουργία του συστήματος με το μοντέλο SaaS fully managed service.
  • Ροή Εργασίας 2: Παροχή υπηρεσιών και υποστήριξη των διαδικασιών κοστολόγησης των ΕΛΤΑ και παροχή λογισμικού ως υπηρεσία (Software as a Service).
  • Ροή Εργασίας 3: Παροχή υπηρεσιών διαχείρισης οικονομικών λειτουργιών με συν ανάληψη των λειτουργιών και του νέου συστήματος που το υποστηρίζει.

Η χρονική διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε 42 μήνες. Οι πρώτοι 6 μήνες αφορούν την υλοποίηση της Ροής Εργασίας 1, ενώ οι υπόλοιποι 36 μήνες καλύπτουν τις Ροές Εργασίας 2 και 3, οι οποίες θα εκκινήσουν μετά την πλήρη υλοποίηση της πρώτης ροής.

Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής εξυγίανσης των ΕΛΤΑ, μετά και την πρόσφατη δημοσίευση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού. Το 2022, ο όμιλος ΕΛΤΑ παρουσίασε ζημίες της τάξεως των 28 εκατ. ευρώ, ωστόσο, οι τελευταίοι 18 μήνες δείχνουν σημάδια σταθεροποίησης.

Το φετινό σχέδιο εστιάζει σε τρεις κύριες κατευθύνσεις:

  • Μείωση λειτουργικών δαπανών.
  • Υιοθέτηση νέων εμπορικών πρακτικών από αντίστοιχες επιχειρήσεις στην Ευρώπη και την Αμερική.
  • Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

Επιπλέον, προβλέπεται η πύκνωση του δικτύου εξυπηρέτησης και η ένταξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, με στόχο την ουσιαστική εξυπηρέτηση των πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα και τη στήριξη της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας μέσω παραδόσεων παραγγελιών.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε πριν από δύο εβδομάδες: «Για να σωθούν τα ΕΛΤΑ παίρνουμε γενναίες αποφάσεις και κάνουμε ό,τι κάναμε στη ΔΕΗ. Μια εταιρία που από το χείλος του γκρεμού εξελίχθηκε σε ένα πραγματικό success story με πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας. Στόχος είναι να μετατρέψουμε τις 8 θυγατρικές του Υπερταμείου, ανάμεσα στις οποίες και τα ΕΛΤΑ, σε “μικρές ΔΕΗ”, υιοθετώντας ένα πιο υγιές, σύγχρονο και ευέλικτο μοντέλο λειτουργίας που θα βελτιώσει σημαντικά την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών που κάνουν χρήση των υπηρεσιών τους».

Στελέχη της διοίκησης επεσήμαιναν ότι η απόφαση αυτή αναδεικνύει την προοπτική ανάκαμψης και την προσήλωση των ΕΛΤΑ στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών τους, υποστηρίζοντας παράλληλα την ελληνική οικονομία και την επιχειρηματικότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v