Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φθηνά δολάρια στις τράπεζες μέχρι το 2014

Την επέκταση της συμφωνίας για χαμηλότερα επιτόκια στα δολαριακά swaps έως το Φεβρουάριο του 2014, αποφάσισαν πέντε κεντρικές τράπεζες. Στόχος η ενίσχυση ρευστότητας. Αναμένεται απόφαση BoJ. 

Φθηνά δολάρια στις τράπεζες μέχρι το 2014
Την επέκταση της συμφωνίας για χαμηλότερα επιτόκια στα δολαριακά swaps, που στοχεύει στην ενίσχυση της ρευστότητας στις αγορές, έως το Φεβρουάριο του 2014, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Η ΕΚΤ λειτουργεί συντονισμένα με την αμερικανική Federal Reserve, την ελβετική Swiss National Bank, την Τράπεζα του Καναδά, την Τράπεζα της Αγγλίας.

Παράλληλα, η κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, όπως ανακοίνωσε, θα εξετάσει επίσης την επέκταση της συμφωνίας στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ στις 19-20 Δεκεμβρίου.  

Σημειώνεται ότι με βάση την αρχική συμφωνία των έξι κεντρικών τραπεζών, που ίσχυε έως την 1η Φεβρουαρίου του 2013, τα επιτόκια δανεισμού σε δολάρια είναι μειωμένα κατά 50 μονάδες βάσης. Συγκεκριμένα το κόστος δανεισμού από τις γραμμές συναλλαγματικών swap μειώθηκε από το OIS+100 μονάδες βάσης στο OIS+50 μ. β. (OIS=Overnight indexed swap)

Η συγχρονισμένη κίνηση των κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ, ευρωζώνης, Ιαπωνίας, Αγγλίας, Ελβετίας και Καναδά έχει ως στόχο την βελτίωση της ρευστότητας στις αγορές.

Με την συντονισμένη παρέμβαση, θα είναι φθηνότερο για τις τράπεζες να αγοράσουν δολάρια ΗΠΑ, γεγονός που οι ρυθμιστές ελπίζουν ότι θα μεταφραστεί σε διευκόλυνση του δανεισμού επιχειρήσεων και νοικοκυριών στην ευρωζώνη, που μαστίζεται από την κρίση χρεών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v