Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψαν οι ανησυχίες για το χρέος στη Wall

Πτώση στη Wall καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τον «δημοσιονομικό γκρεμό» στις ΗΠΑ. Καλά τα οικονομικά στοιχεία σε απασχόληση και λιανικές πωλήσεις. Κάτω από τα 1.700 δολ. ο χρυσός. Απώλειες στιςε ευρωαγορές.

Πτώση στη Wall καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τον «δημοσιονομικό γκρεμό» στις ΗΠΑ. Καλά τα οικονομικά στοιχεία σε απασχόληση και λιανικές πωλήσεις. Κάτω από τα 1.700 δολ. ο χρυσός.

Αναλυτικά, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν αισθητά την προηγούμενη εβδομάδα, ένδειξη ότι εκτονώθηκαν οι συνέπειες από το πέρασμα του καταστροφικού τυφώνα Σάντι. Συγκεκριμένα οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 29.000 στις 368.000, πιάνοντας χαμηλό αντίστοιχο των αρχών Οκτωβρίου.

Αντίστοιχα, θετικά ανταποκρίθηκε αρχικά η χρηματιστηριακή αγορά στην αύξηση κατά 3% στις λιανικές πωλήσεις τον Νοέμβριο όταν τον προηγούμενο μήνα οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 3%, συνέπεια των καταστροφών που προκάλεσε ο τυφώνας Σάντι. Σημειώνεται ωστόσο ότι η αύξηση των λιανικών πωλήσεων ήταν μικρότερη της αναμενόμενης.

Παράλληλα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης- κογκρέσου για την αποφυγή του δημοσιονομικού γκρεμού στις ΗΠΑ. Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Lisle, Peter Jankovskis, ο οποίος διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 3 δισ. δολ., «Σήμερα ανακοινώθηκαν καλά οικονομικά στοιχεία αλλά οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι αναφορικά με την απειλή του δημοσιονομικού γκρεμού στην οικονομία των ΗΠΑ», και προέβλεψε, «Θα δούμε σημαντικές διακυμάνσεις στην αγορά έως ότου υπάρξει οριστική συμφωνία».

Άλλωστε οι σημερινές δηλώσεις του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσει το κογκρέσο στις απαιτήσει του προέδρου Obama γύρισαν σε αρνητικό πρόσημο τους δείκτες στη Wall.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η μετοχή της Best Buy εκτινάχθηκε κατά 16% κατόπιν φήμης ενδεχόμενης πρότασης εξαγοράς από τον ιδρυτή της εταιρίας, Richard Schulze.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1% στα 85,94 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 1,3% στα 1.696 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε πτώση 1,65% στα 1,79 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε απώλειες 2% στα 21,60 δολάρια.

Στη Wall, ο Dow υποχώρησε 0,56%, στις 13.170,72 μονάδες. Ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,63% κλείνοντας στις 1.419,45 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,72% στις 2.992,16,30 μονάδες.

Στις υπόλοιπες αγορές, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν επιφυλακτικά αναμένοντας τις εξελίξεις από την σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,27% στις 5.930 μονάδες, ο DAX με απώλειες 0,43% στις 7.582 μονάδες, ενώ ο CAC με πτώση 0,1% στις 3.643 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Europe Stoxx 600 υποχώρησε 0,4% διακόπτοντας το 8ήμερο ανοδικό σερί του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v