Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Gross: Οι ΗΠΑ εκδίδουν τσάμπα χρέος

Ο τελευταίος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης της Fed επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών να εκδίδει χρέος χωρίς κόστος δήλωσε την Πέμπτη ο Βill Gross της Pimco.

Gross: Οι ΗΠΑ εκδίδουν τσάμπα χρέος
Ο τελευταίος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε η Fed, επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών να εκδίδει χρέος χωρίς κόστος, δήλωσε την Πέμπτη ο Βill Gross της Pimco.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι από τον Ιανουάριο θα αρχίσει να αγοράζει $ 45 δισ. αμερικανικών ομολόγων κάθε μήνα, ενώ για πρώτη φορά συνέδεσε τις προοπτικές για τα επιτόκια με στόχους για τον πληθωρισμό και την ανεργία.

Σημειώνεται, ότι τα $ 45 δισ. έρχονται να προστεθούν στα 40 δισ. που καταβάλλει η κεντρική τράπεζα για αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών τίτλων.

"Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει, και είναι εξαιρετικά κρίσιμο, είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών εκδίδει ομόλογα και η Fed τα αγοράζει και απαλλάσσει το υπουργείο από τα επιτόκια" ανέφερε σε συνέντευξη του στο Bloomberg ο κ. Groos.

"Aυτό σημαίνει ότι το υπουργείο εκδίδει χρέος τσάμπα. Αλλά υπάρχουν επιπτώσεις. Ο πληθωρισμός είναι μια από αυτές" προειδοποίησε.

Μέχρι σήμερα ο πληθωρισμός βρίσκεται υπό έλεγχο, σημείωσε ο κ. Gross, προσθέτοντας ότι το γεγονός ότι δεν έχει ξεπεράσει το 2% κάνει την Fed να νιώθει ασφαλής.

"Αλλά εν τέλει, αν μοιράζεις για το τίποτα επιταγές και αν χρηματοδοτείς χωρίς κόστος μια ελλειμματική δημοσιονομική πολιτική, τότε ναι υπάρχει ο κίνδυνος πληθωρισμού, από τη στιγμή που ξυπνάνε τα ζωώδη ένστικτα του ιδιωτικού τομέα" υπογράμμισε.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v