"Πρέπει να δουλέψουν σκληρά οι Ευρωπαίοι"

H Ευρώπη θα πρέπει να δουλέψει πολύ σκληρά για να διατηρήσει το πλέον γενναιόδωρο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στον κόσμο, υποστηρίζει η Άγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στους Financial Times.

Πρέπει να δουλέψουν σκληρά οι Ευρωπαίοι
H Ευρώπη θα πρέπει να δουλέψει «πολύ σκληρά» για να διατηρήσει το πλέον γενναιόδωρο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στον κόσμο, υποστηρίζει η Άγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στους Financial Times.

Το κλειδί ώστε η Ευρώπη να επιβιώσει και να ξεπεράσει τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης είναι να ξοδέψει περισσότερα στην έρευνα και στην παιδεία και να αναμορφώσει το φορολογικό και την αγορά εργασίας, ώστε να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της, επισημαίνει.

Η «δυσάρεστη» κ. Μέρκελ, σημειώνουν οι F.T, θεωρείται από πολλούς Ευρωπαίους η «συγγραφέας» της ακραίας λιτότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ε.Ε. Έδειξε την αποφασιστικότητά της στη σύνοδο κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας προκειμένου να δει τους συναδέλφους της πρωθυπουργούς να δεσμεύονται με «συμβόλαια» για περισσότερες δομικές μεταρρυθμίσεις.

Τελική απόφαση δεν υπήρξε, αλλά λεπτομέρειες από αυτά τα «συμβόλαια» μεταξύ των κρατών-μελών και της Κομισιόν αναμένεται να ολοκληρωθούν τους επόμενους έξι μήνες.

Η καγκελάριος πήγε στις Βρυξέλλες αναζητώντας μια συμφωνία για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα ως ένα μεγάλο βήμα για στενότερη οικονομική συνεργασία.

«Αν η Ευρώπη σήμερα αντιπροσωπεύει μόλις το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού, παράγει το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ και πρέπει να χρηματοδοτεί το 50% του παγκόσμιου κοινωνικού συστήματος ασφάλισης, είναι προφανές ότι θα πρέπει να δουλέψει πολύ σκληρά για να διατηρήσει αυτήν την ευημερία και τον τρόπο ζωής», δηλώνει στη συνέντευξη. «Όλοι μας πρέπει να σταματήσουμε να ξοδεύουμε περισσότερα από όσα κερδίζουμε κάθε χρόνο».

Παρά το γεγονός ότι η Α. Μέρκελ δεν έφτασε στο να δηλώσει ότι ένα ανώτατο όριο για τις κοινωνικές δαπάνες θα μπορούσε να είναι κριτήριο για τη μέτρηση της ανταγωνιστικότητας, το άφησε να εννοηθεί, υπό το πρίσμα της ραγδαίας αύξησης των κοινωνικών δαπανών για την αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού. Πράγματι, λέει, η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις μεγαλύτερες δημογραφικές προκλήσεις.

Ακόμα και αν μια χώρα ελέγξει το χρέος και το έλλειμμά της, αφιερώσει όμως όλον της τον προϋπολογισμό στις κοινωνικές δαπάνες και τίποτα στην έρευνα, αυτό μπορεί να δημιουργήσει «κακές» συνθήκες για τις επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να είναι ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο, είπε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν κατάφερε να εξασφαλίσει πλήρη υποστήριξη για τις θέσεις της στη σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας, κυρίως εξαιτίας του Φρ. Ολάντ. Ο Γάλλος πρόεδρος επέμεινε ότι τα «συμβόλαια» για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη δεν θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά για όλα τα μέλη της ευρωζώνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v