Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τερμάτισε το εβδομαδιαίο ανοδικό σερί Dow, S&P

Η απειλή του "δημοσιονομικού γκρεμού" καθήλωσε τους αγοραστές στη Wall. Καλά μακροοικονομικά στοιχεία. Εβδομαδιαία πτώση για δείκτες. Άνοδος για πετρέλαιο, χρυσό. Μικτά πρόσημα στην EE.

Η απειλή του "δημοσιονομικού γκρεμού" καθήλωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον στη Wall Street. Καλά τα μακροοικονομικά στοιχεία. Εβδομαδιαία πτώση για τους δείκτες.

Στην τέταρτη εβδομάδα τερμάτισε το ανοδικό σερί των Dow και S&P καθώς πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα αφού έχουν απομείνει μόλις 17 μέρες για να αποφευχθεί ο επονομαζόμενος "δημοσιονομικός γκρεμός" στις ΗΠΑ. Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Obama και Κογκρέσου φαίνεται ότι βρίσκονται σε τέλμα με τις δύο πλευρές να εμμένουν στις θέσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία τότε προβλέπεται η κατάργηση σημαντικών φοροαπαλλαγών και η περικοπή δαπανών της τάξεως των 600 δισ. δολ. στον προϋπολογισμό του 2013.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι οι Αμερικανοί υποστηρίζουν τις θέσεις του προέδρου Obama πάνω στο θέμα του χρέους και επιθυμούν διακαώς να επιτευχθεί συμφωνία.

Από πλευράς μακροοικονομικών ανακοινώσεων, θετικό αντίχτυπο στην χρηματιστηριακή αγορά είχε η αύξηση κατά 1,1% της βιομηχανικής παραγωγής τον Νοέμβριο έναντι πτώσης 0,7% τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση μόλις 0,3%.

Παράλληλα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Νοέμβριο, υποχώρησε 0,3% εξαιτίας κυρίως της πτώσης στο κόστος της βενζίνης καθώς οι τιμές βούλιαξαν 4%.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, η PPG Industries παρουσίασε σήμερα κινητικότητα μετά την απόφαση της ολλανδικής Akzo Nobel να της πουλήσει την επιχείρηση Decorative Paints προς 1,05 δισ. δολ.

Ο τίτλος της Alcatel-Lucent εκτινάχθηκε στο Παρίσι και τις ΗΠΑ, μετά την εξασφάλιση πρόσθετης χρηματοδότησης για να κερδίσει χρόνο και να επιστρέψει σε κερδοφορία.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1% στα 86,81 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε οριακά ανοδικά 0,1% στα 1.698 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε άνοδο 1,8% στα 1,81 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε κέρδη 0,3% στα 21,59 δολάρια.

Στη Wall, ο Dow υποχώρησε 0,27%, στις 13.135,01 μονάδες. Ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,41% κλείνοντας στις 1.413,59 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,70% στις 2.971,33 μονάδες.

Σταθεροποιητική εικόνα
επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Οι ανησυχίες για τον «δημοσιονομικό γκρεμό» των ΗΠΑ δεν άφησαν πολλά περιθώρια για θετικές αντιδράσεις στην σειρά των συμφωνιών που έκλεισε αυτή την εβδομάδα η Ε.Ε. προς την κατεύθυνση της επίλυσης της κρίσης χρεών.

Αναλυτικά, ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο υποχώρησε οριακά 0,13% στις 5.922 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 με κέρδη 0,18% στις 7.596 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε αμετάβλητος στις 3.643 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v