Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υγεία, JPMorgan και Βρυξέλλες "ζαλίζουν" την Wall

Η νευρικότητα εξαιτίας της ευρω-συνόδου, η βουτιά 5% της JPMorgan και το νομοσχέδιο Obama για την Υγεία προκαλούν πιέσεις στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Μικτό κλείσιμο στις ευρωαγορές με κέρδη στον Νότο.

Η νευρικότητα εξαιτίας της ευρω-συνόδου, η βουτιά της JPMorgan και το νομοσχέδιο Obama για την Υγεία προκαλούν σημαντικές πιέσεις στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Μικτό κλείσιμο στις ευρωαγορές.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,96% στις 12.505 μονάδες, ο S&P εμφανίζει απώλειες 0,93% στις 1.319 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 1,32% στις 2.837 μονάδες.

Η εξέλιξη της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με θέμα την κρίση χρεών στην ευρωζώνη παραμένει στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.Ολες οι αγορές αντέδρασαν μα πρόσκαιρη ανατροπή τάσεων στην φήμη από την Wall Street Journal ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε πως το Βερολίνο είναι πρόθυμο να συζητήσει για ευρω-ομόλογα «νωρίτερα απ’όσο αναμένεται.»

Η φήμη διαψεύστηκε αμέσως από την γερμανική κυβέρνηση επαναφέροντας τις πιέσεις στα χρηματιστήρια.

Η πτώση στο αμερικανικό χρηματιστήριο επιταχύνθηκε όταν το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε υπέρ του βασικού τμήματος της μεταρρύθμισης στο σύστημα ασφάλισης υγείας του Προέδρου Obama, που απαιτεί από όλους, σχεδόν, τους Αμερικανούς να έχουν ασφαλιστική κάλυψη έως το 2014, αλλιώς θα πληρώνουν πρόστιμο.

Αναλυτές αναφέρουν ότι επικρατεί κάποια σύγχυση όσον αφορά τις επιπτώσεις της απόφασης στις μετοχές των εταιριών του κλάδου. Πολλοί επενδυτές τάσσονταν κατά των μέτρων, θεωρώντας ότι προωθεί ρυθμίστις εις βάρος των επιχειρήσεων και έτρεψαν μεγάλες ελπίδες ότι θα απορριφθούν.

Οι μετοχές των μεγάλων παικτών του αμερικανικού κλάδου υγείας έχουν μικτές αλλά συχνά έντονες αντιδράσεις. Η HMO διαμορφώνεται σχεδόν αμετάβλητη, η WellPoint υποχωρεί 3,6% ενώ η Centene ενισχύεται 8%.

Για την Wall Street η μεγάλη εξέλιξη της ημέρας είναι η φήμη ότι οι ζημίες της J.P. Morgan Chase από συναλλαγές σε παράγωγα ίσως είναι 9 δισ. δολ. σε σύγκριση με 2 δισ. δολ. που είχε αρχικώς εκτιμηθεί. Η μετοχή αντέδρασε με πτώση έως 5%.

Η μετοχή της News Corp. αντιδρά με πτώση 1,3% στην επιβεβαίωση ότι θα χωρίσει τις επιχειρήσεις της σε δύο, ξεχωριστά εισηγμένες, εταιρίες.

Κατά τα λοιπά η Family Dollar Stores υποχωρεί μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κερδών και εσόδων.

Από το στατιστικό μέτωπο, ανακοινώθηκε ότι το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε 1,9% στο α΄ τρίμηνο, σύμφωνα με την τελική μέτρηση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ. Οι αναλυτές περίμεναν ότι η ανάπτυξη θα αυξηθεί 1,9%, όσο είχε εκτιμηθεί και στην προηγούμενη μέτρηση.

Σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε κατά 6.000 την περασμένη εβδομάδα και στα ταμεία εμφανίστηκαν 386.000 νέοι άνεργοι.

Εντονη νευρικότητα χαρακτήρισε την σημερινή συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς εκτυλίσσεται η κρίσιμη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την οποία πολλοί ελπίζουν σε λύσεις για την κρίση χρεών της ευρωζώνης.

Τα αρνητικά πρόσημα επικράτησαν στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης και τελικώς ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,56% στις 5.493 μονάδες, ο DAX 1,27% χαμηλότερα στις 6.150 μονάδες, ενώ ο CAC με πτώση 0,37% στις 3.052 μονάδες. Οι αγορές του Μιλάνου και της Μαδρίτης τερμάτισαν πάντως υψηλότερα.

Στις υπόλοιπες αγορές, το συμβόλαιο του πετρελαίου υποχωρεί 1,5 δολ. στα 78,62 δολ. ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός χάνει 23 δολ. στα 1.555 δολ. ανά ουγκιά.

Πτώση επικράτησε στα ασιατικά χρηματιστήρια και η αγορά της Σαγκάης στην Κίνα έκλεισε σε χαμηλό πέντε μηνών, εν μέσω των φόβων ότι η ευρω-κρίση επιβαρύνει την παγκόσμια οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v