Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαψεύδονται δηλώσεις Schaeuble για ευρωομόλογο

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble είπε στη Wall Street Journal ότι η Γερμανία ίσως να είναι πρόθυμη να προχωρήσει πιο γρήγορα στο ευρωομόλογο, παρ' όλα αυτά το Βερολίνο διέψευσε.

Διαψεύδονται δηλώσεις Schaeuble για ευρωομόλογο
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble είπε στη Wall Street Journal ότι ο Βερολίνο ίσως να είναι πρόθυμο να προχωρήσει πιο γρήγορα απ’ όσο αναμένεται στην αποδοχή της κοινής ευθύνης για το χρέος της ευρωζώνης και να στηρίξει βραχυπρόθεσμα μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν ορισμένες κυβερνήσεις στην περιφέρεια, σύμφωνα με όσα επικαλείται η εφημερίδα.

O κ. Schaeuble φέρεται να δήλωσε πως η Γερμανία θα μπορούσε να προχωρήσει σε κάποια μορφή αμοιβαιοποίησης χρέους, αμέσως μόλις το Βερολίνο πειστεί ότι το μονοπάτι προς την εγκαθίδρυση κεντρικού ευρωπαϊκού ελέγχου στις δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών έχει γίνει μη αναστρέψιμο. «Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η κοινή οικονομική πολιτική θα είναι μη αναστρέψιμη και καλά οργανωμένη. Δεν θα υπάρξει κοινή εγγύηση χρέους χωρίς κοινή οικονομική πολιτική».

Είμαστε πρόθυμοι να φτάσουμε όσο μακριά απαιτείται προκειμένου να πετύχουμε μια βιώσιμη συμφωνία για την Ευρώπη, συμπλήρωσε.

Πάντως, πολύ γρήγορα, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης διέψευσε ότι ο υπουργός υπονόησε αλλαγή της στρατηγικής της Γερμανίας.  Κληθείς να σχολιάσει ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι "αυτό δεν είναι αλήθεια". Εμείς πάντα λέγαμε ότι μπορούμε να συζητήσουμε την αμοιβαία εγγύηση χρέους μόνο στο τέλος της διαδικασίας για μια γνήσια δημοσιονομική ένωση, είπε στο Reuters.

Οι αγορές αντέδρασαν προς στιγμήν με αισθητή ανατροπή τάσεων όταν έγινε γνωστή η παραπάνω συνέντευξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v