Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Πρωτιά Ελλάδας στην αύξηση της ανεργίας

Η αγορά εργασίας στην Ε.Ε. συνεχίζει να επιδεινώνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της τριμηνιαίας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρώτη η Ελλάδα στην αύξηση της ανεργίας. Δραματική αύξηση αστέγων.

ΕΕ: Πρωτιά Ελλάδας στην αύξηση της ανεργίας
Η αγορά εργασίας στην Ε.Ε. συνεχίζει να επιδεινώνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της τριμηνιαίας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η έκθεση της επιτροπής καταδεικνύει ότι παρόλο που τα κράτη μέλη συνεχίζουν την εφαρμογή πολιτικών για την καταπολέμηση της ανεργίας, το χάσμα μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου συνεχίζει να αυξάνεται.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2012 η ανεργία αυξήθηκε σε 13 κράτη μέλη, ενώ μειώθηκε σε 11 κράτη μέλη. Η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας στο Q1 σημειώθηκε στην Ελλάδα, όπου έφτασε το 1,1% και ακολουθεί η Ισπανία με 0,8%, η Ιταλία με 0,7% και η Κύπρος και η Πορτογαλία με 0,5%.

Την ίδια ώρα, η έρευνα καταδεικνύει ότι μεταξύ των πολιτών ηλικίας 15 με 35 ετών, το ποσοστό που είναι πρόθυμοι να δουλέψουν στο εξωτερικό αγγίζει το 64% στην Ελλάδα, το 67% στην Ισπανία και την Ιρλανδία και το 57% στην Πορτογαλία.

Δραματική είναι και η αύξηση των αστέγων. Το 2011 οι άστεγοι αυξήθηκαν στην Ελλάδα 25% σε σχέση με το 2009, όταν ο αριθμός τους βρισκόταν στους 20.000.

"Οι περισσότεροι από τους μισούς βρίσκονται στην Αθήνα και τον Πειραιά. Από αυτούς Έλληνες είναι 8.000 χιλιάδες. Το κοινωνικό φαινόμενο έχει επεκταθεί και σε πόλεις όπως τα Χανιά, το Ηράκλειο και τα Τρίκαλα" αναφέρει η έκθεση.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν το 68% του πληθυσμού στην Ελλάδα ζει κάτω από το όριο της φτώχειας (δηλαδή έχει εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου εισοδήματος) και ξοδεύει περισσότερο από το 40% του εισοδήματος του για ενοίκιο ή στεγαστικό δάνειο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v