Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Συνταγματικό κρίθηκε το νομοσχέδιο για υγεία

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ενέκρινε ως συνταγματικό τον πυρήνα του νομοσχεδίου Ομπάμα για την υγεία.

ΗΠΑ: Συνταγματικό κρίθηκε το νομοσχέδιο για υγεία
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ενέκρινε ως συνταγματικό τον πυρήνα του νομοσχεδίου Ομπάμα για την υγεία.

Συγκεκριμένα το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ως συνταγματική τη ρύθμιση του νομοσχεδίου που απαιτεί από τους πολίτες των ΗΠΑ να αποκτήσουν ασφάλεια υγείας ως το 2014 ή διαφορετικά να πληρώσουν πρόστιμο.

"H απαίτηση του νομοσχεδίου να πληρώσουν ορισμένα άτομα πρόστιμο επειδή δεν έχουν αποκτήσει ασφάλεια υγείας, μπορεί εύλογα να χαρακτηριστεί ως φόρος" αναφέρεται στο αιτιολογικό της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου.

"Επειδή το Σύνταγμα επιτρέπει ένα τέτοιο φόρο, δεν είναι ο ρόλος μας να τον απαγορεύσουμε ή να κρίνουμε κατά πόσον είναι δίκαιος" υπογραμμίζει το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η έγκριση της συγκεκριμένης ρύθμισης από το Ανώτατο Δικαστήριο αποτελεί μια μεγάλη εκλογική νίκη για τον Ομπάμα και μια ιστορική δικαστική απόφαση.

Το νομοσχέδιο είχε σαν στόχο να επεκτείνει την κάλυψη της υγειονομικής περίθαλψης σε περισσότερους από 30 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες των ΗΠΑ.

Ωστόσο, 26 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ αμφισβήτησαν τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι η υποχρεωτική απόκτηση ασφάλειας παρεμβαίνει στην ελευθερία των πολιτών.

Ομπάμα: Ιστορική νίκη η απόφαση για την υγεία

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου υπέρ της καθοριστικής μεταρρύθμισης του συστήματος Υγείας του έθνους, αποτελεί "νίκη για τον αμερικανικό λαό" και δεσμεύθηκε να την εφαρμόσει και να την βελτιώσει περαιτέρω.

"Το ανώτερο δικαστήριο του έθνους αποφάνθηκε. Θα συνεχίσουμε να προωθούμε το νομοσχέδιο και θα δουλέψουμε όλοι μαζί για να το βελτιώσουμε όπου μπορούμε" δήλωσε ο κ. Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.

"Εκείνο που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να ξαναδώσουμε τις πολιτικές μάχες που δώσαμε τα δύο τελευταία χρόνια ή να γυρίσουμε πίσω τα πράγματα… Με την σημερινή ανακοίνωση, ήλθε η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά"

Romney: Αν εκλεγώ πρόεδρος θα ακυρώσω το "Obamacare"

"Διαφωνώ με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και συμφωνώ με την αντιγνωμία" δήλωσε την Πέμπτη ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, Mitt Romney, μετά την απόφαση για την έγκριση του νομοσχεδίου Obama για την υγεία.

"Ότι δεν έκανε το Ανώτατο Δικαστήριο στην τελευταία μέρα της συνεδρίασης του, θα το κάνω εγώ την πρώτη μέρα της θητείας μου αν εκλεγώ πρόεδρος των ΗΠΑ" ανέφερε σύμφωνα με το Bloomberg ο κ. Romney, λέγοντας ότι αυτό σημαίνει πως θα δράσει για να ακυρώσει το "Obamacare".

Αυτό που έκανε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο είναι να αποφανθεί ότι το νομοσχέδιο για την υγεία δεν παραβιάζει το Σύνταγμα, αυτό που δεν έκανε είναι να πει ότι είναι ένας καλός και δίκαιος νόμος ή ότι είναι καλό μέτρο, υπογράμμισε ο κ. Romney.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v