Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αγορά ακινήτων στήριξε τη Wall Street

Τα καλά στοιχεία στη στεγαστική αγορά στις ΗΠΑ κράτησαν σε θετικό έδαφος τη Wall. Προβληματισμός για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Υποβάθμισε τη Γερμανία ο Egan-Jones. Φήμες για υποβάθμιση της Ισπανίας από Moody’s.

Τα καλά στοιχεία στη στεγαστική αγορά στις ΗΠΑ κράτησαν σε θετικό έδαφος τη Wall. Προβληματισμός για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Υποβάθμισε τη Γερμανία ο Egan-Jones. Φήμες για υποβάθμιση της Ισπανίας από Moody’s.

Αναλυτικά, η πρώτη μηνιαία άνοδος από το Φθινόπωρο του 2011, στις τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ, ένδειξη ενίσχυσης της ζήτησης ακινήτων, στήριξε την ανοδική έναρξη της συνεδρίασης της Wall.

Ωστόσο, αργότερα, η διολίσθηση του δείκτη καταναλωτικού κλίματος για τέταρτο διαδοχικό μήνα και συγκεκριμένα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο, περιόρισε αισθητά το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall.

Συγκεκριμένα ο δείκτης υποχώρησε στις 62 μονάδες τον Ιούνιο έναντι 64,4 τον προηγούμενο μήνα και 63 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Επιπλέον χωρίς μεγάλες προσδοκίες αναμένουν την Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών οι επενδυτές.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Hinsdale Associates, Andrew Fitzpatrick, “Η αγορά δε ξέρει πια τι να περιμένει από τη νέα Σύνοδο. Έχουμε δει πολλές Συνόδους που δεν πάρθηκε καμία ουσιαστική απόφαση και γι’ αυτό και οι προσδοκίες είναι ιδιαίτερα περιορισμένες».

Παράλληλα, νέες φήμες κυκλοφόρησαν στην αγορά ότι επίκειται σήμερα ή τις επόμενες εβδομάδες, υποβάθμιση της Ισπανικής οικονομίας σε επίπεδο “junk” από τη Moody’s ενώ ο οίκος αξιολόγησης Egan Jones προχώρησε στην υποβάθμιση της γερμανικής οικονομίας σε Α+, θέτοντας αρνητικό “outlook”.

Επιπλέον η νέα εκτόξευση στις αποδόσεις των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων που δημοπρατήθηκαν σήμερα, δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος της κρίσης χρέους εντός της Ευρωζώνης και της αβεβαιότητας που επικρατεί στις αγορές.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ανέκαμψε στο 1,25 δολ. αφού πρώτα έπιασε χαμηλό 2 εβδομάδων στα 1,248 δολ.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε οριακά 0,1% στα 79,24 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 0,9% στα 1.574 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε απώλειες 2,8% στο 1,55 δολ., ενώ το δικαίωμα της σημείωνε άνοδο 1,5% στα 17,07 δολάρια.

Στη Wall, o Dow σημείωσε άνοδο 0,26%, στις 12.534,67 μονάδες, ο S&P με κέρδη 0,48% στις 1.320,00 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,63%, στις 2.854,67 μονάδες.

Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,07% χαμηλότερα στις 5.447 μονάδες, ο DAX με άνοδο 0,08% στις 6.137 μονάδες, ενώ ο CAC τερμάτισε με πτώση 0,3% στις 3.013 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v