Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody’s και οικονομία "βύθισαν" τη Wall Street

Οι πληροφορίες υποβάθμισης τραπεζικών ομίλων από τη Moody’s και τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, βύθισαν τη Wall. Πτώση 250 μονάδων για Dow. Κάτω από τα 79 δολ. το πετρέλαιο. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Οι πληροφορίες υποβάθμισης τραπεζικών ομίλων από τη Moody’s και τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, βύθισαν τη Wall. Πτώση 250 μονάδων για Dow. Κάτω από τα 79 δολ. το πετρέλαιο. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Σε ρευστοποιήσεις προχώρησαν σήμερα οι επενδυτές ιδιαίτερα μετά τις πληροφορίες ότι η Moody’s θα προχωρήσει –μετά το πέρας της συνεδρίασης- στην υποβάθμιση μεγάλων τραπεζικών ομίλων. Πληροφορία η οποία επιβεβαιώθηκε.

Στο μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας, ο δείκτης μεταποίησης Philly Fed τον Ιούνιο, διολίσθησε στο -16,6 από -5,8 τον προηγούμενο μήνα, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν τον δείκτη τουλάχιστον να μηδενίσει.

Επιπλέον οι μεταπωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν 1,5% τον Μάιο στα 4,55 εκατ. ενώ οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα κατά 2.000 έναντι μείωσης τουλάχιστον 5.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Schwab Center, Brad Sorensen, «Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης μπορεί να μην βρίσκεται στα επίπεδα που θα προσδοκούσαμε αλλά τουλάχιστον παραμένουμε σε ρυθμούς ανάπτυξης στην αγορά.

Σημειώνεται ότι η χθεσινής απόφαση της Fed για παράταση του προγράμματος "operation twist” και οι δηλώσεις Bernanke αναφορικά με την ευρωπαϊκή κρίση και τις επιπλοκές που προκαλεί στην εγχώρια οικονομία, καθήλωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall την Τετάρτη.

Στο ευρωπαϊκό μέτωπο, η Ισπανία ανακοίνωσε ότι με βάση τα αποτελέσματα του ανεξάρτητου ελέγχου των τραπεζών, οι κεφαλαιακές ανάγκες υπό το βασικό σενάριο κυμαίνονται μεταξύ 16 με 25 δισ. ευρώ, ενώ υπό το ακραίο σενάριο μπορεί να φτάσουν τα 51 - 62 δισ. ευρώ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Τράπεζα της Ισπανίας, αναφέρεται ότι οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας δεν χρειάζονται επιπλέον κεφάλαια και ότι τα προβλήματα περιορίζονται σε μια συγκεκριμένη ομάδα τραπεζών, για τις οποίες η κυβέρνηση έχει προβεί ήδη στις απαραίτητες δράσεις.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε κάτω από τα 80 δολ. σημειώνοντας πτώση 4% στα 78,19 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 3% στα 1.568 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε απώλειες 0,8% στο 1,80 δολ., και το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 0,1% στα 16,72 δολάρια.

Στη Wall, o Dow σημείωσε πτώση 1,96%, στις 12.573,57 μονάδες, ο S&P με απώλειες 2,23% στις 1.325,51 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 2,44%, στις 2.859,09 μονάδες.

Απώλειες στις ευρωαγορές μετά τα κατώτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ. Δεν πρόλαβαν να επηρεάσουν τις αγορές, τα αποτελέσματα των τραπεζικών stress tests στην Ισπανία.

Αναλυτικά, ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε πτωτικά 0,99% στις 5.566 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη υποχώρησε 0,77% στις 6.343 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε χαμηλότερα 0,39% στις 3.114 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια του Νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης υποχώρησε 0,33% στις 6.774 μονάδες ενώ ο δείκτης MIB του Μιλάνου σημείωσε οριακή άνοδο 0,14% στις 13.752 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v