Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό 5 εβδομάδων η Wall Street

Κέρδη στη Wall με αφορμή τα καλά στοιχεία στην στεγαστική αγορά και τις προσδοκίες για παράταση του «operation twist» από τη Fed. Πρωταγωνιστές της ανόδου οι τράπεζες. Άλμα 14% στο δικαίωμα της ΕΤΕ.

Κέρδη στη Wall με αφορμή τα καλά στοιχεία στην στεγαστική αγορά και τις προσδοκίες για παράταση του «operation twist» από τη Fed. Πρωταγωνιστές της ανόδου οι τράπεζες. Άλμα 14% στο δικαίωμα της ΕΤΕ. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία στην στεγαστική αγορά, η προσδοκία παράτασης του προγράμματος «operation twist» από τη Fed και η ισχυρή ζήτηση που παρουσιάστηκε στην δημοπρασία εντόκων γραμματίων της Ισπανίας, οδήγησαν σε ισχυρή άνοδο της Wall Street.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Davidson Companies, Fred Dickson, “Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσο η Fed θα κρίνει ανησυχητική την σημερινή κατάσταση στην οικονομία και θα λάβει μέτρα στήριξης ή θα εκτιμήσει την παρούσα επιβράδυνση απλά ως παροδική η οποία και θα διορθωθεί αυτόματα».

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ξεκίνησε η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, από την οποία οι αναλυτές μεταξύ άλλων αναμένουν τουλάχιστον, την ανακοίνωση της παράτασης του προγράμματος “operation twist”, δηλαδή την πώληση βραχυπρόθεσμων ομολόγων και την αγορά μακροπρόθεσμων με σκοπό να κρατηθούν χαμηλά τα επιτόκια.

Επιπλέον, τα καλά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην στεγαστική αγορά ενίσχυσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall.

Συγκεκριμένα, μπορεί να ανακοινώθηκε σημαντική πτώση στις ανεγέρσεις νέων κατοικιών τον Μάιο στις ΗΠΑ ωστόσο την ίδια περίοδο οι οικοδομικές άδειες σημείωσαν «άλμα» 7,9% , στο υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2008.

Αντίστοιχα, από το ευρωπαϊκό μέτωπο, θετικά έκριναν οι αναλυτές την σημαντική ζήτηση που παρουσιάστηκε στη σημερινή δημοπρασία των ισπανικών εντόκων γραμματίων 12μηνης διάρκειας – η προσφορά καλύφθηκε 2,2 φορές από 1,8-παρόλο που η απόδοση τους εκτινάχθηκε στο 5,074% από 2,985% προηγουμένως.

Στη συνεδρίαση στη Wall σταθερά ανοδικά κινήθηκε ο τραπεζικός κλάδος με την μετοχή της Bank of America να κερδίζει 4,6%, της Citigroup υψηλότερα 3,2% και της Wells Fargo 1,7%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,8% στα 83,95 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,3% στα 1.622 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε άνοδο 14% στο 1,34 δολ., και το δικαίωμα της σημείωνε κέρδη 5,6% στα 16,79 δολάρια.

Στη Wall, o Dow σημείωσε άνοδο 0,75%, στις 12.837,33 μονάδες, ο S&P με κέρδη 0,98% στις 1.358,98 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 1,19%, στις 2.930,76 μονάδες.

Τρίτη διαδοχική ημέρα ανόδου στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς η Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται πολύ κοντά στον σχηματισμό κυβέρνησης και η Ισπανία πέτυχε τον στόχο άντλησης 3 δισ. ευρώ από τη σημερινή δημοπρασία.

Αναλυτικά, ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε ανοδικά 1,77% στις 5.588 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε 1,81% στις 6.361 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε υψηλότερα 1,58% στις 3.115 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια του Νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης ενισχύθηκε 2,67% στις 6.694 μονάδες και ο δείκτης MIB του Μιλάνου σημείωσε άνοδο 3,35% στις 13.445 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v