Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη εβδομάδα ανόδου για τη Wall Street

Κέρδη στη Wall με αφορμή τις διαβεβαιώσεις για συντονισμένη δράση των Κεντρικών Τραπεζών μετά τις ελληνικές εκλογές. Εβδομαδιαία άνοδος 1,7% για τον Dow και 1,3% για τον S&P. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Κέρδη στη Wall με αφορμή τις διαβεβαιώσεις για συντονισμένη δράση των Κεντρικών Τραπεζών μετά τις ελληνικές εκλογές. Εβδομαδιαία άνοδος 1,7% για τον Dow και 1,3% για τον S&P. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Οι ενδείξεις ότι οι Κεντρικοί Τραπεζίτες είναι έτοιμοι να δράσουν συντονισμένα προκειμένου να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη αναταραχή στις αγορές την επομένη των ελληνικών εκλογών, κράτησε σε θετικό έδαφος τους δείκτες της Wall καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Schwab Center for Financial Research, Randy Frederick, “Οι ελληνικές εκλογές αποτελούν ένα απρόβλεπτο χαρτί. Ακόμα και αναγνωρίζαμε το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, και πάλι κανείς δε θα μπορούσε να προβλέψει την αντίδραση των αγορών. Τα πάντα είναι στον αέρα.»

Άλλωστε όπως σημειώνουν αναλυτές, οι επενδυτές ποντάρουν ότι την επόμενη εβδομάδα, στη διήμερη συνεδρίαση της Fed, θα ανακοινωθούν κάποια μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, ή τουλάχιστον μια παράταση του «operational twist” το οποίο λήγει σε δύο εβδομάδες.

Στο κλίμα αυτό της αβεβαιότητας η βρετανική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ενεργοποιήσει έκτακτο πρόγραμμα ρευστότητας για να καταπολεμήσει την κρίση στην ευρωζώνη.

Στο μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας, η βιομηχανική παραγωγή αποδυναμώθηκε τον Μάιο εξαιτίας της επιβράδυνσης που παρατηρήθηκε στις βιομηχανίες αυτοκινήτων και σε άλλους κλάδους στο πλαίσιο της οικονομικής επιβράδυνσης. Επιπλέον, η Federal Reserve ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 0,1% τον Μάιο κατόπιν αύξησης 1% τον Απρίλιο.

Από πλευράς μετοχών, μικτά πρόσημα για τους τραπεζικούς τίτλους με την Bank of America να ενισχύεται 1%, της Wells Fargo 0,4% ενώ η μετοχή της Citigroup υποχωρούσε 0,4% λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,3% στα 84,13 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινείται ανοδικά 0,6% στα 1.628 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε άνοδο 13% στο 1,82 δολ., ενώ το δικαίωμα της σημείωνε απώλειες 3% στα 16,49 δολάρια.

Στη Wall, o Dow σημείωσε άνοδο 0,91%, στις 12.766,57 μονάδες, ο S&P με κέρδη 1,03% στις 1.342,75 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 1,29%, στις 2.872,80 μονάδες.

Στις ευρωαγορές ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,22% στις 5.479 μονάδες, ο DAX με κέρδη 1,48% στις 6.229 μονάδες, ενώ ο CAC 1,82% υψηλότερα στις 3.088 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v