Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος στη Wall κόντρα στην ευρωπαϊκή κρίση

Οι προσδοκίες δυναμικής παρέμβασης της Fed στην οικονομία τόνωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall. Σε επίπεδα ρεκόρ οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Οι προσδοκίες δυναμικής παρέμβασης της Fed στην οικονομία τόνωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall. Σε επίπεδα ρεκόρ οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Οι φήμες ότι οι ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες ετοιμάζονται να παρέμβουν δυναμικά για να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και για να αντιμετωπιστεί η ευρωπαϊκή κρίση χρέους οδήγησαν σε αξιόλογη άνοδο τους δείκτες στη Wall.

Χαρακτηριστική η δήλωση του κεντρικού τραπεζίτη του Σικάγου Charles Evans για περεταίρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, στην έναρξη της συνεδρίασης της Wall η δυναμική άνοδος των δεικτών δοκιμάστηκε από τα αλλεπάλληλα νέα υψηλά που σημείωνε η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου και από τις νέες ισχυρές πιέσεις που εκδηλώθηκαν στα ιταλικά ομόλογα.

Αφορμή για τη νέα εκτόξευση στην απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου στο 6,834%, σε νέο ιστορικό υψηλό, στάθηκε η υποβάθμιση 18 ισπανικών τραπεζών από τον οίκο αξιολόγησης Fitch συνεπεία της προ ημερών υποβάθμισης της ισπανικής οικονομίας.

Αντίστοιχα η απόδοση στο ιταλικό 10ετές ενισχύθηκε στο 6,24%, ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών φαίνεται να εστιάζεται στην συνέχεια της εβδομάδας καθώς είναι προγραμματισμένη η κρίσιμη δημοπρασία ομολόγων από τη Μαδρίτη.

Σε αυτό το κλίμα, εντείνονται οι πιέσεις και προς την Ιταλία ώστε να καταφύγει στο μηχανισμό στήριξης, ενώ με αγωνία αναμένονται την Κυριακή τα αποτελέσματα των κρίσιμων εκλογών στην Ελλάδα.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, η μετοχή της Michael Kors σημείωσε άνοδο άνω του 7% μετά την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενομένων αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,7% στα 83,31 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 1% στα 1.614 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε άνοδο 0,8% στο 1,18 δολ., ενώ το δικαίωμα της σημείωνε απώλειες 0,8% στα 15,08 δολάρια.

Στη Wall, o Dow σημείωσε άνοδο 1,31%, στις 12.573,80 μονάδες, ο S&P κέρδη 1,17% στις 1.324,18 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 1,19%, στις 2.843,07 μονάδες.

Οι ευρωαγορές έκλεισαν με κέρδη σε μια συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας, που καθοδηγήθηκε κυρίως από τις κινήσεις στα επιτόκια των ισπανικών και των ιταλικών ομολόγων.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε ενισχυμένος 0,76% στις 5.474 μονάδες, ο DAX 0,33% υψηλότερα στις 6.161 μονάδες, ενώ ο CAC με άνοδο 0,14% στις 3.047 μονάδες.

Ο δείκτης ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη έκλεισε με ανεπαίσθητη άνοδο, ενώ ο ΜΙΒ στο Μιλάνο υποχώρησε 0,7%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v