Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βραχύβια η ισπανική ευφορία στην Wall

Επέστρεψε ο προβληματισμός στις αγορές. Η Wall είναι σε πτώση και οι ευρωαγορές σβήνουν τα μεγάλα αρχικά κέρδη. Το βλέμμα στην Ιταλία. Απώλειες 2% στο Μιλάνο και απόδοση 6% στο 10ετές ομόλογο. Στο 6,5% το ισπανικό.

Με θετικά πρόσημα άνοιξε το αμερικανικό χρηματιστήριο, στον απόηχο της συμφωνίας για την οικονομική υποστήριξη των ισπανικών τραπεζών. Ωστόσο οι δεύτερες σκέψεις για το πακέτο διάσωσης, με τις ανησυχίες για τις πιο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του και την βιωσιμότητα του χρέους της Μαδρίτης, αφαιρούν τα αρχικά κέρδη από την Wall Street και περιόριζουν αισθητά την άνοδο στις ευρωπαϊκές αγορές.

Αυτή την ώρα ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,11% στις 12.541 μονάδες, ο S&P κινείται 0,13% χαμηλότερα στις 1.324 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει πτώση 0,27% στις 2.851 μονάδες.

Ο αρχικός ενθουσιασμός με την είδηση για την βοήθεια 100 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις ισπανικές τράπεζες, προκάλεσε ευφορία και ράλι τιμών στα διεθνή χρηματιστήρια.

Ωστόσο, στην δεύτερη ανάγνωση οι αναλυτές συνειδητοποιούν ότι η διάσωση σε κάθε περίπτωση θα έχει κόστος για το ισπανικό έθνος. Επιπλέον, τα διαρθρωτικά προβλήματα που πλήττουν την «καρδιά» της ευρωπαϊκής οικονομίας δεν έχουν αντιμετωπιστεί.

Προσθέτως, οι ανησυχίες για την διεθνή ανάπτυξη δεν έχουν σε καμία περίπτωση ξεπεραστεί, αφού μάλιστα ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε ότι παρατηρεί ενδείξεις επιβράδυνσης σε Κίνα και Ινδία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντέδρασαν αρχικώς με εκτίναξη τιμών και ράλι τραπεζών στις ισπανικές εξελίξεις. Το χρηματιστήριο της Μαδρίτης εκτινάχθηκε έως 5% και τα επιτόκια στα ιταλικά και ισπανικά διεθνή ομόλογα διολίσθησαν.

Ωστόσο πολλά από τα κέρδη των χρηματιστηριακών δεικτών περιορίστηκαν το απόγευμα. Μάλιστα ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου στο Μιλάνο εμφανίζει πτώση 2,1%, καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι η Ιταλία είναι "επόμενη" στην λίστα των διασώσεων. Επιπλέον, το yield στο ισπανικό 10ετές ομόλογο επέστρεψε την απαγορευτική περιοχή του 6,5%.

Ο δείκτης FTSE ενισχύεται αυτή την ώρρα 0,67% στις 5.472 μονάδες, ο DAX κερδίζει 1,76% στις 6.239 μονάδες, ενώ ο CAC κινείται 1,23% υψηλότερα στις 3.089 μονάδες.

Στην Ασία, ο δείκτης Hang Seng έκλεισε με άνοδο 2,4%.

Στις υπόλοιπες αγορές, το συμβόλαιο του πετρελαίου ενισχύεται 1,2% στα 85,14 δολ. ανά βαρέλι. Το συμβόλαιο του χρυσού ενισχύεται 2,8 δολάρια στα 1.594 δολ. ανά ουγκιά.

Το ευρώ ανέκαμψε έως το 1,2542 δολ., στα υψηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο στην Wall Street ενισχύθηκε σχεδόν 4% στο σύνολο της περασμένης εβδομάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v