Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Πιθανή προσφυγή σε διάσωση άμεσα

Η Κύπρος δεν αποκλείει την προσφυγή στη βοήθεια της Ε.Ε. και δήλωσε ότι οποιαδήποτε αίτηση για χρηματοοικονομική διάσωση από τους εταίρους δεν θα καλύψει μόνο τις άμεσες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Κύπρος: Πιθανή προσφυγή σε διάσωση άμεσα
Η Κύπρος δεν αποκλείει την προσφυγή στη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δήλωσε ότι οποιαδήποτε αίτηση για χρηματοοικονομική διάσωση από τους εταίρους όχι μόνο θα καλύψει τις άμεσες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά πιθανόν να περιλαμβάνει και τις ευρύτερες δημοσιονομικές ανισορροπίες.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Βάσος Σιαρλή δήλωσε: «Όταν κάποιος προσφεύγει στον μηχανισμό στήριξης πρέπει να λαμβάνει υπόψη όλα τα γεγονότα, περιλαμβανομένων και των αναγκών που πιθανόν να προκύψουν στη συνέχεια. Γι’ αυτό θα είναι ένα συνολικό αίτημα που θα καλύπτει όχι μόνο τις τρέχουσες περιστάσεις αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες».

Στην συνέχεια μάλιστα, ο υπουργός διευκρίνισε ότι η νήσος ίσως υποχρεωθεί να ζητήσει διεθνή βοήθεια πολύ σύντομα, πριν το τέλος του μήνα.

«Το θέμα επείγει. Γνωρίζουμε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να ολοκληρωθεί ως τις 30 Ιουνίου και έχουν απομείνει πολύ λίγες ημέρες.»

Κομισιόν: Η Κύπρος δεν έχει ζητήσει βοήθεια - Έχουμε τα εργαλεία αν χρειαστεί

H Eυρωπαϊκή Ένωση δεν έχει λάβει αίτημα από την Κύπρο για τη διάσωση των τραπεζών της, αλλά είναι έτοιμη να δράσει όποτε αυτό χρειαστεί, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Amadeu Altafaj.

"Δεν έχουμε λάβει κάποιο αίτημα" από την Κύπρο, ανέφερε. "Γνωρίζουμε ότι ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση. Το παρακολουθούμε" πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει η επιθυμία στην ευρωζώνη να αναλάβουν δράση για την Κύπρο πριν από τις ελληνικές εκλογές, ο κ. Altafaj απάντησε ότι "δεν υπάρχει σχέδιο να κάνουμε κάτι τέτοιο, αλλά αν χρειαστεί να γίνει κάτι έχουμε τα εργαλεία και είμαστε έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσουμε".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v