Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κίνα δίνει, η Fed παίρνει: Άνοδος Dow 0,6%

Η αιφνίδια μείωση των επιτοκίων στην Κίνα κυριαρχεί θετικά στην επενδυτική ψυχολογία και στηρίζει σε πρόσθετα κέρδη τις αγορές, αλλά η ομιλία Bernanke περιορίζει την άνοδο. Θετικά πρόσημα σε Wall και ευρωαγορές.

Η αιφνίδια μείωση των επιτοκίων στην Κίνα κυριαρχεί θετικά στην επενδυτική ψυχολογία και στηρίζει σε πρόσθετα κέρδη τις αγορές, αλλά η ομιλία Bernanke περιορίζει την άνοδο.

Εχοντας ξεκινήσει την συνεδρίαση με άνοδο άνω του 1%, ο δείκτης Dow Jones κινείται αυτή την ώρα 0,62% υψηλότερα στις 12.491 μονάδες, ο S&P ενισχύεται 0,39% στις 1.320 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,08% στις 2.847 μονάδες.

Οι δείκτες Dow και S&P 500 εμφάνισαν χθες την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο μέχρι στιγμής στο έτος, ελπίζοντας σε κινήσεις τόνωσης της ανάπτυξης από την αμερικανική κεντρική τράπεζα.

Η μεγάλη εξέλιξη της ημέρας είναι η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να μειώσει αιφνιδιαστικά τα βασικά επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης.

Η κίνηση εκτιμάται ότι θα προσφέρει σημαντική τόνωση στο εμπόριο στην Ευρώπη και την υπόλοιπη Ασία, καθώς θα αυξηθεί η εγχώρια κινεζική ζήτηση. Εκτιμάται επίσης ότι αρκετές φορές οι στρατηγικές κινήσεις στα επιτόκια γίνονται συντονισμένα στις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, οπότε αρκετοί παρατηρητές ελπίζουν και σε άλλες ευνοϊκές εκπλήξεις.

Η ομιλία του επικεφαλής της Fed κ. Ben Bernanke σήμερα στο Κογκρέσο θα μπορούσε να δώσει τέτοιες ενδείξεις, γι’ αυτό και οι επενδυτές ανέμεναν τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και μεγάλες προσδοκίες.

Ωστόσο τελικώς ο κεντρικός τραπεζίτης διέψευσε τις ελπίδες, κάνοντας επιφυλακτικά σχόλια όσον αφορά τις κινήσεις της Fed και περιορίζοντας αισθητά την χρηματιστηριακή άνοδο.

Τα ευνοϊκά στατιστικά στοιχεία από την αμερικανική οικονομία, που έδειξαν μείωση του αριθμού των νέων ανέργων κατά 12.000, λειτούργησαν αντιθέτως ευεργετικά στην Wall Street.

Οι ενδείξεις ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα συντονιστούν σε μέτρα καταπολέμησης της κρίσης χρεών, καθώς και η πώληση κρατικών ομολόγων αξίας 2,07 δισ. ευρώ από την Μαδρίτη, πρόσφεραν από νωρίς ώθηση στους βασικούς δείκτες στις ευρωαγορές.

Τα κέρδη επιταχύνθηκαν μετά την κινεζική ξαφνική μείωση των επιτοκίων, αλλά, όπως και στο αμερικανικό χρηματιστήριο, η ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ Bernanke δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες και περιόρισε τα κέρδη.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε τελικώς με άνοδο 1,18% στις 5.448 μονάδες, ο DAX κέρδισε 0,82% στις 6.144 μονάδες, ενώ ο CAC τερμάτισε 0,42% υψηλότερα στις 3.071 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v