Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικό ξέσπασμα με κέρδη 2% στην Wall

Οι ενδείξεις ότι η Ευρώπη ετοιμάζεται για έκτακτα μέτρα διάσωσης των ισπανικών τραπεζών εμπνέουν ράλι τιμών στις καταποντισμένες μετοχές. Επιστρέφει σε θετικό πρόσημο για το 2012 ο Dow, κέρδη άνω του 2% στις ευρωαγορές.

Οι ενδείξεις ότι στην Ευρώπη ετοιμάζονται για έκτακτα μέτρα διάσωσης των ισπανικών τραπεζών εμπνέουν ράλι τιμών στις καταποντισμένες μετοχές, με αποτέλεσμα στην Wall Street ο δείκτης Dow να επιστρέφει σε θετικό πρόσημο για το έτος και ο S&P να επανακτά κρίσιμο επίπεδο στήριξης.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται τα διεθνή πρακτορεία, αξιωματούχοι της Γερμανίας και της ΕΕ αναζητούν λύσεις για τις αποδυναμωμένες τράπεζες της Ισπανίας, στις οποίες επικεντρώνονται τελευταία οι φόβοι για την εξέλιξη της κρίσης χρεών.

Εχοντας διολισθήσει πάνω από 6% τον Μάιο και περαιτέρω στις πρώτες συνεδριάσεις του Ιουνίου, το αμερικανικό χρηματιστήριο της Wall Street ήταν «ώριμο για ανάκαμψη.» Αναλυτές τονίζουν πάντως ότι η θετική αντίδραση των δύο τελευταίων ημερών σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι το χειρότερο πέρασε και ότι έχει επέλθει κάποια σοβαρή μεταβολή στην επενδυτική ψυχολογία και τις χρηματιστηριακές τάσεις.

Καταδεικνύοντας εξάλλου τις δυσκολίες στην αντιμετώπιση της κρίσης χρεών, η ΕΚΤ δια στόματος του διοικητή Mario Draghi, διασκέδασε τις ελπίδες αρκετών παρατηρητών ότι θα ανακοινωθούν νέα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας στο σύστημα.

Η ΕΚΤ κράτησε αμετάβλητο το επιτόκιο του ευρώ στο αρνητικό ρεκόρ του 1%.

Στο αμερικανικό χρηματιστήριο, ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 1,76% στις 12.341 μονάδες, ο S&P κερδίζει 1,85% στις 1.309 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 2,12% υψηλότερα στις 2.837 μονάδες.

Ο δείκτης Dow έκλεισε χθες με άνοδο για πρώτη φορά σε πέντε συνεδριάσεις και με την τωρινή του εκτίναξη επιστρέφει σε θετικό πρόσημα για το 2012.

Με την τωρινή του άνοδο ο δείκτης S&P επανήλθε στον κυλιόμενο μέσο όρο 200 ημερών και αυτό το επίπεδο στήριξης λειτούργησε ως μεγάλο «προσκλητήριο» για τους επενδυτές. Ολοι οι κλαδικοί δείκτες του S&P ενισχύονται με τα μεγαλύτερα κέρδη σε ενέργεια, τράπεζες και τεχνολογία, τους κλάδους δηλαδή που σχετίζονται άμεσα με την εύρωστη διεθνή ζήτηση.

Από το στατιστικό πεδίο για την αμερικανική οικονομία, το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι η παραγωγικότητα μειωθηκε 0,9%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για -0,5%.

Για την συνέχεια, αναμένεται η κοινοποίηση της έκθεσης Beige Book της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Fed για την οικονομία των ΗΠΑ.

Οι ευρωαγορές εκτινάχθηκαν στις πρωινές συναλλαγές, μέχρι την συνεδρίαση της ΕΚΤ. Τα κέρδη περιορίστηκαν μετά την ομιλία Draghi αλλά οι δείκτες επανήλθαν σε δυναμικά ανοδική πορεία μετά το άνοιγμα της Wall Street.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 2,36% στις 5.384 μονάδες, ενώ ο DAX με κέρδη 2,09% στις 6.094 μονάδες, και ο CAC ενισχυμένος 2,42% στις 3.058 μονάδες.

Η αγορά του Μιλάνο τερμάτισε 3,5% υψηλότερα και της Μαδρίτης 2,4% υψηλότερα.

Στα χρηματιστήρια της Ασίας επικράτησαν θετικά πρόσημα.

Στις υπόλοιπες αγορες, το συμβόλαιο του πετρελαίου ενισχύεται 1,5 δολ. στα 85,84 δολ. ανά βαρέλι ενώ του χρυσού κερδίζει 22 δολάρια στα 1.639 δολ. ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v