Draghi: Παράταση σε επιχειρήσεις ρευστότητας

Η ανάπτυξη στην Ευρώπη παραμένει υποτονική και η ΕΚΤ θα παρατείνει τη χρηματοδότηση full-allotment refinancing, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης στις πρώτες δηλώσεις του κατά τη συνέντευξη Τύπου.

Draghi: Παράταση σε επιχειρήσεις ρευστότητας
Η ανάπτυξη στην Ευρώπη παραμένει υποτονική και η ΕΚΤ θα παρατείνει την χρηματοδότηση full-allotment refinancing, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης στις πρώτες δηλώσεις του κατά την συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Mario Draghi ξεκίνησε την συνέντευξη μετά την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 1%. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας δήλωσε ότι η απόφαση σταθερών επιτοκίων δεν ήταν ομόφωνη, παρά ελήφθη με πλειοψηφία.

Οι αγορές περιμένουν ενδείξεις για περαιτέρω χαλάρωση της πιστωτικής πολιτικής και μέτρα παράτασης της ρευστότητας, ώστε να αντιμετωπιστεί η κλιμακούμενη κρίση χρεών στην ευρωζώνη.

Εχοντας πάντως ήδη προειδοποιήσει από την περασμένη εβδομάδα ότι η ΕΚΤ δεν θα «καλύψει το κενό» που γεννά η απραξία των πολιτικών, ο Mario Draghi δήλωσε: «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι θα είναι η Ευρώπη μετά από πέντε ή δέκα χρόνια. Αυτό πρέπει να το κάνουν οι ευρωπαίοι ηγέτες και περιμένω στην ερχόμενη σύνοδο κορυφής από αυτούς να δείξουν το όραμα τους.»

Το ευρώ έχει φέρει τεράστιες δυνατότητες στην γηραιά ήπειρο, σημείωσε. Τα δέκα χρόνια που υπάρχει είχαμε νομισματική σταθερότητα και χαμηλά επιτόκια, σημείωσε ο κ. Draghi και πρόσθεσε ότι "το όραμα αυτό που είναι μακροπρόθεσμο θα πρέπει να πλαισιωθεί από μέτρα με βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα".

"Το βασικό είναι να καθοριστεί αυτή η πορεία" τόνισε.

Οι χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, ακόμα και η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες και έχει πετύχει σημαντική πρόοδος, σημείωσε, ενώ τόνισε πως χρειάζεται ανάπτυξη, αλλά ανάπτυξη μέσω μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και αλλού. Από την άλλη πλευρά, η δημοσιονομική πειθαρχία δεν μπορεί να γίνεται μόνο με αύξηση φόρων.

Οσον αφορά τους έκτακτους και τακτικούς μηχανισμούς ρευστότητας που έχει ενεργοποιήσει η κεντρική τράπεζα για να βοηθήσει την τραπεζική ρευτότητα, ο κ. Draghi δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα διενεργεί 3μηνα LTROs μέχρι τα τέλη του 2012 με καθορισμένο επιτόκιο και πλήρη κάλυψη.

Πάνω σε αυτό το ζήτημα, ο τραπεζίτης δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις για να διακρίνει την επίδραση που έχουν τα προγράμματα στην τραπεζική ρευστότητα.

Επίσης θα επεκτείνει τις επιχειρήσεις απεριόριστης ρευστότητας των τακτικών μηχανισμών αναχρηματοδότησης για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο και τουλάχιστον μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2013.

Ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη παραμένει αδύναμη με έντονη αβεβαιότητα που επιβαρύνει την εμπιστοσύνη και την ψυχολογία, αυξάνοντας τους πτωτικούς κινδύνους στις οικονομικές προοπτικές. Επίσης ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα θα παραμείνει πάνω από το 2% σε όλο το 2012.

Ανακοίνωσε ότι οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ προβλέπουν ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί το 2012 στην κλίμακα του -0,5% έως +0,3%, όσο αναμενόταν και την εκτίμηση του Μαρτίου. Οι στόχοι παραμένουν ως έχουν και για το 2013.

Αυξημένες είναι οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό στο 2012, στην κλίμακα του 2,3% με 2,5% από 2,1% με 2,7% στην εκτίμηση του Μαρτίου, καθως και στο 2013.

Ερωτηθείς για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών μέσω ESM σημείωσε ότι η συνθήκη που υπάρχει τώρα για τον ESM απαγορεύει να ανακεφαλαιοποιεί τράπεζες. «Θα ήταν καλύτερα να μπορεί να χρηματοδοτεί απευθείας τράπεζες;», αναρωτήθηκε ο κ. Draghi. Ισως ναι, αλλά υπάρχουν και άλλες παράμετροι που πρέπει να εξεταστούν. Αν αυτό γίνει τότε θα πρέπει ο ESM να πάρει μετοχές. Αν θέλουμε να κάνει ο ESM το μέτοχο τραπεζών θα πρέπει να αλλάξει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v