Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τερμάτισε το πτωτικό σερί του Dow Jones

Τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ οδήγησαν σε άνοδο τον Dow μετά από 5 πτωτικές συνεδριάσεις. Διατηρούνται οι ανησυχίες για την κρίση στην Ισπανία. Πιέσεις στο ευρώ στα 1,2445 δολ. Μικτή η εικόνα στις ευρωαγορές.

Τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ οδήγησαν σε άνοδο τον Dow μετά από 5 πτωτικές συνεδριάσεις. Διατηρούνται οι ανησυχίες για την κρίση στην Ισπανία. Νέες πιέσεις στο ευρώ στα 1,2445 δολ. Μικτή η εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Η βελτίωση του δείκτη ISM υπηρεσιών στις ΗΠΑ κατάφερε να κρατήσει σε θετικό έδαφος τους δείκτες της Wall παρόλο που παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Αναλυτικά για άλλη μια συνεδρίαση παρατηρήθηκαν έντονες διακυμάνσεις στους δείκτες της Wall με αφορμή την πρωινή δήλωση του Υπουργού Οικονομικών της Ισπανίας, Cristobal Montoro, ότι οι αγορές παραμένουν ουσιαστικά κλειστές για τη χώρα, δεδομένου του υψηλού επιτοκίου δανεισμού.

Η δήλωση αυτή ουσιαστικά επιβεβαίωσε εκείνους τους αναλυτές που όλο τον προηγούμενο διάστημα προειδοποιούσαν για την απουσία αποφασιστικών δράσεων από τους ηγέτες της Ευρωζώνης, γεγονός που σύντομα -όπως ανέφεραν- θα οδηγούσε την Ισπανία στον μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε.

Σημειώνεται ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ισπανίας ανήλθε σήμερα στο 6,4% ενώ το ευρώ υποχώρησε ξανά κάτω από τα 1,25 δολ. και συγκεκριμένα στα 1,2435.

Επιπλέον, όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην τηλεδιάσκεψη των οικονομικών παραγόντων της Group of Seven, που επικεντρώνεται στην κρίση χρεών της ευρωζώνης. Η κρίση χρεών στην ευρωζώνη κλιμακώνεται διαρκώς και αρκετοί Αμερικανοί παρατηρητές φοβούνται ότι πλέον μεταδίδεται πέρα από την Ελλάδα στην Ισπανία και ίσως στην Ιταλία. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η τακτική συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές αυτή την περίοδο.

Ωστόσο στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, η Wall κινήθηκε ήπια ανοδικά μετά τα ευοίωνα στοιχεία του δείκτη ISM υπηρεσιών τον Μάιο στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα ο δείκτης μεταποίησης ανήλθε στις 53,7 μονάδες τον Μάιο έναντι 53,5 τον προηγούμενο μήνα.

Στο εταιρικό μέτωπο, συνεχίζει να προβληματίζει η συνεδριακή συμπεριφορά της μετοχής της Facebook καθώς και σήμερα υποχώρησε 2% στα 26,32 δολ.

Ωστόσο, στην τιμή των 20 δολαρίων, ένας βετεράνος τεχνολογικός επενδυτής θεωρεί ότι η εταιρία αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία. «Το Facebook στα 20$ αξίζει μια δεύτερη ματιά,» δήλωσε στο MarketWatch ο Walter Price, εκ των διαχειριστών του Allianz RCM Technology Fund που διαθέτει 1 δισ. δολ. σε υπό διαχείριση κεφάλαια κι έχει πολύ καλή απόδοση σε 3ετή, 5ετή και 10ετή βάση.

Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε ο τραπεζικός κλάδος στη Wall με την μετοχή της Bank of America να ενισχύεται 2,3%, της Citigroup 2,7% και της Wells Fargo 1%.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε οριακά 0,1% στα 84,04 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 0,3% στα 1.618 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής υποχωρεί 3,7% στο 1,19 δολ. και το δικαίωμα της κινείται πτωτικά 6,7% στα 15,86 δολάρια.

Στη Wall, o Dow σημείωσε άνοδο 0,22%, στις 12.127,88 μονάδες, ο S&P με κέρδη 0,57% στις 1.287,49 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,66%, στις 2.778,11 μονάδες.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εικόνα ήταν μικτή και οι όγκοι συναλλαγών σχετικά περιορισμένοι εξαιτίας της αργίας στις αγορές της Βρετανίας.

Ο δείκτης DAX έκλεισε με πτώση 0,15% στις 5.969 μονάδες, ενώ ο CAC έκλεισε ενισχυμένος 1,07% στις 2.986 μονάδες.

Με κέρδη τερμάτισαν και οι αγορές της Μαδρίτης (+0,45%) και του Μιλάνο (+0,63%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v