Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ανεργία βυθίζει Wall και ευρωαγορές

Οι αριθμοί των ανέργων σε ΗΠΑ και Ευρώπη επιφέρουν βαθιές απώλειες σε Wall και ευρωαγορές. Βουτιά ευρώ και πετρελαίου. Εσβησε τα κέρδη του 2012 ο Dow, πέφτει 3% ο DAX. Αρνητικά επιτόκια σε Bunds και Tresurys.

Οι κρίσεις στις πραγματικές οικονομίες, όπως αποτυπώνονται στις σημερινές στατιστικές ανακοινώσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη, προκαλούν πτωτικό σπιράλ στις διεθνείς αγορές.

Οι απώλειες στα χρηματιστήρια ήταν ισχυρές από νωρίς, αλλά η ανακοίνωση αύξησης της αμερικανικής ανεργίας στο 8,2% επιταχύνει την πτώση.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 1,69% στις 12.184 μονάδες, ο S&P εμφανίζει πτώση 1,86% στις 1.286 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 1,92% στις 2.773 μονάδες.

Στις ευρωαγορές, ο γερμανικός δείκτης DAX 30 υποχωρεί το μεσημέρι 3,6% στις 6.036 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 πέφτει 2,71% στις 2.934 μονάδες.

Ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί 0,9% στις 6.043 μονάδες, ενώ ο πορτογαλικός PSI σημειώνει απώλειες 1,03% στις 4.466 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,89% στις 12.757 μονάδες.

Τα οικονομικά μεγέθη για την ευρωζώνη προκάλεσαν μεγάλη απογοήτευση, «επιστεγάζοντας» το κλίμα αγωνίας που ήδη επικρατεί καθώς κλιμακώνεται η κρίση στην Ισπανία. Ετσι, ενώ οι ευρωαγορές άνοιξαν με θετικά πρόσημα προσπαθώντας να αντιδράσουν στις μεγάλες απώλειες του περασμένου μήνα, οι δείκτες γύρισαν πτωτικά μετά την ανακοίνωση των στατιστικών μεγεθών.

Ο δείκτης μεταποίησης ΡΜΙ για την ευρωζώνη υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2009, ενώ οι αναλυτές της Markit εκτιμούν ότι θα συμπαρασύρει πτωτικά και τον ρυθμό ανάπτυξης του δευτέρου τριμήνου. Η ανεργία αναρριχήθηκε στο 11%, στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που υπάρχουν στοιχεία για την ευρωζώνη.

Στις ΗΠΑ, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι τον μήνα που μόλις ολοκληρώθηκε δημιουργήθηκαν μόλις 69.000 θέσεις εργασίας, πολύ λιγότερες από τις αναμενόμενες, και το ποσοστό της ανεργίας ανεβηκε στο 8,2%.

Επιπλέον, μεγάλη επιβράδυνση σημειώθηκε και στην κινεζική μεταποίηση, γεγονός που συνέβαλε στις απώλειες και των ασιατικών χρηματιστηρίων.

Το ευρώ υποχωρεί στο 1,2313 δολ., ενώ οι κινήσεις στις αγορές ομολόγων είναι ακραίες, με το διετές ομόλογο της Γερμανίας να φέρει πλέον αρνητικό επιτόκιο. Το επιτόκιο στο 2ετές ομόλογο του γερμανικού δημοσίου, το επονομαζόμενο Schatz, διολίσθησε ενδοσυνεδριακά στο -0,003% και αυτήν την ώρα κινείται στο -0,001%.

Σε ιστορικό χαμηλό διολίσθησαν και οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών treasuries, αγγίζοντας το 1,46%.

Η τιμή του πετρελαίου Brent υποχωρεί κάτω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι για πρώτη φορά σε οκτώ μήνες, αντιδρώντας στα αμερικανικά στοιχεία που έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού στη χώρα ανήλθαν σε υψηλό 22 ετών και τα μεγέθη για την ανεργία έδειξαν ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές θα παραμείνουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στις δαπάνες τους λόγω υποτονικής απασχόλησης. Το συμβόλαιο του μαύρου χρυσού υποχωρεί 4% στα 83 δολ. ανά βαρέλι.

Αντιθέτως, το «καταφύγιο» του χρυσού προσελκύει και πάλι το ενδιαφέρον με το συμβόλαιο να ενισχύεται 3,6% δολάρια στα 1.613 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v