Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποιητικά κλείνει ο δραματικός Μαΐος

Απογοητευτικά μεγέθη για την απασχόληση ΗΠΑ προστίθενται σήμερα στο μόνιμο "εφιάλτη" της ευρω-κρίσης. Με πτώση 6% κλείνει η Wall τον μήνα, σε χαμηλό 5 μηνών οι ευρωαγορές. Ο χειρότερος Μάιος 30 ετών για τον χρυσό.

Προς την πρώτη μηνιαία πτώση σε οκτώ μήνες οδεύει η Wall Street, με τα απογοητευτικά στατιστικά για την εγχώρια αγορά εργασίας να προστίθενται σήμερα στο μόνιμο «εφιάλτη» της ευρω-κρίσης.

Μετά από σταθεροποιητική προσπάθεια στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, οι βασικοί δείκτες υποχώρησαν αισθητά στην συνέχεια, αλλά επανέρχονται σε σταθεροποιητική εικόνα αυτή την ώρα.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,08% στις 12.429 μονάδες, ο S&P υποχωρεί 0,16% στις 1.311 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,39% χαμηλότερα στις 2.826 μονάδες.

Πέντε μετοχές υποχωρούν σε σχέση με κάθε δύο που ενισχύονται στο New York Stock Exchange όπου ο όγκος των συναλλαγών ανέρχεται στις πρωινές ώρες στις 268 εκατομμύρια μετοχές.

Αμερικανοί παρατηρητές αναλυτές τονίζουν ότι έως τις ελληνικές εκλογές και την σύνοδο της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου, οι αγορές θα συνεχίσουν να χαρακτηρίζονται από μεταβλητότητα και έντονη νευρικότητα για το μέλλον της Ευρώπης.

Η Wall Street υποχώρησε 1% χθες, καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις για κλιμάκωση της κρίσης στην Ισπανία. Ο δείκτης Dow Jones Industrial, έπεσε 1,3% σβήνοντας όλα τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης.

O απολογισμός του Μαΐου

Ο δείκτης των αμερικανικών blue chips εμφανίζει πτώση 6% μέχρι στιγμής στον Μάιο, που είναι η μεγαλύτερη πτώση από τον Μάιο 2010 σε μονάδες και από τον Σεπτέμβριο 2011 σε ποσοστό.

Με βάση τα στοιχεία του πρακτορείου MarketWatch, μέχρι το χθεσινό κλείσιμο, ο δείκτης S&P 500 παρουσιάζει πτώση 6,1% στον μήνα, ενώ ο Nasdaq πτώση 6,9%.

Το χρηματιστήριο της Μαδρίτης, που βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» της κρίσης, κλείνει τον μήνα με πτώση 12,3% ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEEurofirst υποχώρησε 7%.

Ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο υποχώρησε 10,3% και ο RTS στην Μόσχα βούλιαξε 20,3% στο εξεταζόμενο διάστημα.

Η τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει 16% στον μήνα. Το ευρώ υποχώρησε 6,2% έναντι του δολαρίου, ενώ το ο δείκτης του δολαρίου ενισχύθηκε 5,1%. Η μεταβλητότητα στις αγορές, όπως καταγράφεται στον δείκτη Vix εκτινάχθηκε 41% τον Μάρτιο. Για τον χρυσό ήταν ο χειρότερος Μάιος 30 ετών, με το πολύτιμο μέταλλο να διολισθαίνει 6% στον μήνα

Στην σημερινή συνεδρίαση οι βασικοί δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν στα χαμηλότερα επίπεδα 5 μηνών, καταγράφοντας την χειρότερη μηνιαία εμφάνιση από τον Αύγουστο.

Οι βασικοί δείκτες έκλεισαν με μικτά πρόσημα στην συνεδρίαση, με τον δείκτη FTSE 0,18% υψηλότερα στις 5.307 μονάδες, τον DAX 0,26% χαμηλότερα στις 6.264 μονάδες, και τον CAC 0,05% υψηλότερα στις 3.017 μονάδες.


Τα αμερικανικά macro

Στις αμερικανικές εξελίξεις σήμερα, από το στατιστικό μέτωπο ανακοινώθηκε ότι το ΑΕΠ της αμερικανικής οικονομίας αναπτύχθηκε κατά 1,9% στο α΄ τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την αναθεωρημένη μέτρηση του υπουργείου Εμπορίου. Οι αναλυτές περίμεναν ανάπτυξη 1,9% στις ΗΠΑ, σε σχέση με διεύρυνση 2,2% που ήταν η εκτίμηση στην α΄ μέτρηση του υπουργείου.

Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε κατά 10.000 την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ στις 383.000 αιτήσεις.

Λίγο νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 113.000 τον Μάιο, λιγότερο απ’όσο αναμενόταν.

Ο δείκτης που αποτυπώνει την δραστηριότητα του κλάδου μεταποίησης στην καίρια περιφέρεια του Σικάγο υποχώρησε στο 52,7 από 56,2 τον Απρίλιο.

Για την συνέχεια αναμένονται τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις Μαΐου. Μέχρι στιγμής η Costco Wholesale έχει ανακοινώσει ότι οι πωλήσεις της αυξήθηκαν 7%.

Η μετοχή της Joy Global υποχωρεί 3,5% κατόπιν προειδοποίησης για αμετάβλητα έσοδα.

Μικτή και σταθεροποιητική είναι η εικόνα και στις υπόλοιπες αγορές, με το συμβόλαιο του χρυσού να ενισχύεται ελαφρώς στα 1.567 δολάρια και του πετρελαίου να υποχωρεί 0,5% στα 87,42 δολ. ανά βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v