Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Ανοιχτό σε αναθεώρηση στόχων

Τα χρονοδιαγράμματα μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% ίσως χρειάζονται αλλαγές για κάποιες χώρες της ευρωζώνης, υπογραμμίζει η Ν.Shafik, ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ. Δεν ζήτησε βοήθεια η Ισπανία, ανακοίνωσε το Ταμείο.

ΔΝΤ: Ανοιχτό σε αναθεώρηση στόχων
Τα χρονοδιαγράμματα μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% ίσως χρειάζονται αλλαγές για κάποιες χώρες της ευρωζώνης, υπογραμμίζει η Νemat Shafik, ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη, αντίστοιχη αναφορά έκανε ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, σε σχέση με την Ισπανία και την Ελλάδα.

H κ. Shafik επεσήμανε ακόμη ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να εξετάσει περαιτέρω μέτρα ενίσχυσης της αγοράς ώστε να αποτρέψει το ενδεχόμενο υποχώρησης του πληθωρισμού πολύ χαμηλότερα του στόχου.

Η αξιωματούχος του ΔΝΤ ανέφερε ότι οι στόχοι δημοσιονομικής προσαρμογής του 2012 στις χώρες της ευρωζώνης είναι σε γενικές γραμμές εφαρμόσιμοι, αλλά προειδοποίησε ότι "η δημοσιονομική προσαρμογή μπορεί να πλήξει την ανάπτυξη όταν μια σειρά από χώρες την εφαρμόζουν ταυτόχρονα".

Κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει σε κάποιες χώρες μεγαλύτερη ελαστικότητα στην επίτευξη των στόχων της.

"Σε μερικές περιπτώσεις, οι ονομαστικοί στόχοι για μείωση του ελλείμματος είναι υπερβολικά προ-κυκλικοί" σημείωσε η κ. Shafik, προτείνοντας σε μερικές χώρες οι στόχοι να είναι κυκλικά προσαρμοσμένοι.

H Iσπανία δεν έχει ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ

Η Ισπανία δεν έχει ζητήσει οικονομική στήριξη από το ΔΝΤ, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Gerry Rice, λέγοντας ότι το Ταμείο δεν έχει ετοιμάσει κάποιο σχέδιο οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα. 

"To ΔΝΤ δεν ετοιμάζει σχέδια που περιλαμβάνουν οικονομική βοήθεια στην Ισπανία και ούτε η Ισπανία έχει ζητήσει οικονομική στήριξη από το ΔΝΤ" ανέφερε ο κ. Rice

Όπως μεταδίδει το Reuters, o κ. Rice, επιβεβαίωσε ότι η Christine Lagarde θα συναντήσει το βράδυ της Πέμπτης την αναπληρώτρια πρωθυπουργό της Ισπανίας, Soraya Saenz. 

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η ετήσια επιθεώρηση της ισπανικής οικονομίας θα ξεκινήσει στις 4 Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη η WSJ μετέδωσε ότι ο ευρωπαϊκός βραχίονας του ΔΝΤ έχει ξεκινήσει συζητήσεις με την Ισπανία για σχέδιο διάσωσης, σε περίπτωση που η χώρα δεν βρει τα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση της Bankia.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v