Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η οικονομία απογοητεύει την Wall Street

Η νηνεμία στην ευρω-κρίση αφήνει περιθώρια θετικής αντίδρασης στις αγορές, αλλά είναι τα αμερικανικά στατιστικά που λειτουργούν ανασταλτικά και πιέζουν την Wall Street. Πτώση 6% στον μήνα για τον Dow Jones.

Η σημερινή νηνεμία στην ευρω-κρίση αφήνει περιθώρια θετικής αντίδρασης στις διεθνείς αγορές, αλλά είναι τα αμερικανικά στατιστικά μεγέθη που λειτουργούν ανασταλτικά και ασκούν πιέσεις στην Wall Street.

Μετά από σταθεροποιητική προσπάθεια στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, αυτή την ώρα ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,44% στις 12.365 μονάδες, ο S&P υποχωρεί 0,76% στις 1.303 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,97% χαμηλότερα στις 2.810 μονάδες.

Αμερικανοί παρατηρητές αναλυτές τονίζουν ότι έως τις ελληνικές εκλογές και την σύνοδο της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου, οι αγορές θα συνεχίσουν να χαρακτηρίζονται από μεταβλητότητα και έντονη νευρικότητα για το μέλλον της Ευρώπης.

Η Wall Street υποχώρησε 1% χθες, καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις για κλιμάκωση της κρίσης στην Ισπανία. Ο δείκτης Dow Jones Industrial, υποχώρησε 1,3% σβήνοντας όλα τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης.

Ο δείκτης των αμερικανικών blue chips εμφανίζει πτώση 6% μέχρι στιγμής στον Μάιο, που είναι η μεγαλύτερη πτώση από τον Μάιο 2010 σε μονάδες και από τον Σεπτέμβριο 2011 σε ποσοστό.

Από το στατιστικό μέτωπο σήμερα ανακοινώθηκε ότι το ΑΕΠ της αμερικανικής οικονομίας αναπτύχθηκε κατά 1,9% στο α΄ τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την αναθεωρημένη μέτρηση του υπουργείου Εμπορίου. Οι αναλυτές περίμεναν ανάπτυξη 1,9% στις ΗΠΑ, σε σχέση με διεύρυνση 2,2% που ήταν η εκτίμηση στην α΄ μέτρηση του υπουργείου.

Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε κατά 10.000 την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ στις 383.000 αιτήσεις.

Λίγο νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 113.000 τον Μάιο, λιγότερο απ’όσο αναμενόταν.

Για την συνέχεια αναμένονται τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις Μαΐου. Μέχρι στιγμής η Costco Wholesale έχει ανακοινώσει ότι οι πωλήσεις της αυξήθηκαν 7%.

Η μετοχή της Joy Global υποχωρεί 3,5% κατόπιν προειδοποίησης για αμετάβλητα έσοδα.

Στην Ευρώπη το ενδιαφέρον παραμένει επικεντρωμένο στις εξελίξεις στην Ισπανία, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για το δημοσιονομικό σύμφωνο στην Ιρλανδία.

Οι βασικοί δείκτες στις ευρωαγορές κινήθηκαν με ανοδικά κυρίως πρόσημα μέχρι την διολίσθηση της Wall Street, η οποία «γύρισε» πτωτικά τις τιμές. Αυτή την ώρα ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,04% στις 5.295 μονάδες, ο DAX υποχωρεί 0,71% στις 6.236 μονάδες, ενώ ο CAC κινείται 0,61% χαμηλότερα στις 2.997 μονάδες.

Μικτή και σταθεροποιητική είναι η εικόνα και στις υπόλοιπες αγορές, με το συμβόλαιο του χρυσού να ενισχύεται ελαφρώς στα 1.567 δολάρια και του πετρελαίου να υποχωρεί 0,5% στα 87,42 δολ. ανά βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v