Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch:’Εκθεση για το ενδεχόμενο Grexit

Η πλήρης διάλυση και η εξαφάνιση του ευρώ παραμένει σχεδόν απίθανη, αλλά ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας είναι πραγματικός και αυξάνεται, εκτιμά η Fitch σε ειδική έκθεση αποτίμησης πιθανής εξόδου από την ευρωζώνη.

Fitch:’Εκθεση για το ενδεχόμενο Grexit
Τα πιθανά γεγονότα που θα ακολουθήσουν μια υποθετική έξοδο χώρας από την ευρωζώνη, μεταξύ των οποιων τη μετατροπή του νομίσματός της, καθώς και τις «γνωστές άγνωστες» παραμέτρους μιας τέτοιας υπόθεσης -όπως την αποτελεσματικότητα και την εμβέλεια των περιορισμών κεφαλαίου, των εθνικοποιήσεων και το μέγεθος της υποτίμησης- μελετά η Fitch Ratings σε Special Report.

Στην ειδική αυτή έκθεση, που εντάσσεται στην έκδοση "The Future of the Eurozone - Alternative Scenarios", η οποία ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου, ο οίκος αξιολογήσεων εκτιμά ότι η πλήρης διάλυση και  εξαφάνιση του ευρώ παραμένει σχεδόν απίθανη, αλλά ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας είναι πραγματικός και αυξάνεται.

Η Fitch αναφέρει ότι οι αξιολογήσεις των ενεργητικών της χώρας που θα εξέλθει θα καθρεφτίζουν τις σοβαρές επιπτώσεις από την ύφεση, τον πληθωρισμό, την έλλειψη πιστώσεων, τους περιορισμούς στις τραπεζικές καταθέσεις και τους ελέγχους κεφαλαίου, καθώς και την πιθανή κοινωνική και πολιτική αστάθεια. Σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις από τη μετατροπή σε νέο νόμισμα, πολλές αξιολογήσεις θα πέσουν σε κλίμακες του επιπέδου speculative ή default.

Οι επιπτώσεις θα έχουν μεγάλες συνέπειες στον τραπεζικό κλάδο. Η μετατροπή των υποχρεώσεων, οι περιορισμοί στις καταθέσεις ή οι έλεγχοι κεφαλαίων που είναι δυσμενείς για τους πιστωτές, υπό κανονικές συνθήκες συνιστούν τραπεζικό χρεοστάσιο.

Στον επιχειρηματικό κλάδο, συγκεκριμένες εταιρίες με διεθνείς δραστηριότητες ή μητρικές θα επιβιώσουν χρησιμοποιώντας τα ευρώ του εξωτερικού για να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Αντιθέτως, η μοίρα των εταιριών με εγχώρια κατά βάση έσοδα αλλά χρέη σε ευρώ θα είναι πιο προβληματική. Οι επιπτώσεις και για τις δύο περιπτώσεις επιχειρήσεων θα εξαρτηθεί πολύ από το μέγεθος και την αποτελεσματικότητα των ελέγχων κεφαλαίου.

Ο οίκος τονίζει ότι οι πιθανότητες υλοποίησης και οι επιπτώσεις των ποικίλων σεναρίων είναι οπωσδήποτε αβέβαιες και ότι οι οδηγίες αξιολογήσεων που παρατίθενται είναι απλώς ενδεικτικές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v