Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελβετία: Πέρασε ο νόμος για φορολόγηση καταθέσεων

Το πράσινο φως για σύναψη διμερών φορολογικών συμφωνιών με τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Αυστρία, με στόχο την αποτροπή της φοροδιαφυγής από μυστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, έδωσε η Βουλή της Ελβετίας.

Ελβετία: Πέρασε ο νόμος για φορολόγηση καταθέσεων
Το πράσινο φως για σύναψη διμερών φορολογικών συμφωνιών με τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Αυστρία, με στόχο την αποτροπή της φοροδιαφυγής από μυστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, έδωσε η Βουλή της Ελβετίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι βουλευτές της Κάτω Βουλής ψήφισαν με 108 ψήφους υπέρ και 81 κατά επί της συμφωνίας με τη Γερμανία, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε αναδρομικό φόρο έως και 41%. Η συμφωνία, η οποία θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2013, έχει ήδη εγκριθεί από την Άνω Βουλή.

Η Ελβετία για πολλά χρόνια βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Βρετανία και άλλες χώρες αναφορικά με τα εύπορα άτομα που βάζουν χρήματα σε μυστικούς λογαριασμούς για να αποφύγουν τη φορολόγηση.

Η τραπεζική μυστικότητα είναι ζωτικής σημασίας για τον ύψους 2 τρισ. δολαρίων κλάδο της offshore διαχείρισης πλούτου. Η χώρα έχει πει «όχι» στην αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, επιδιώκοντας αντί της συγκεκριμένης στρατηγικής της παρακράτησης φόρου να διατηρηθεί αυτή η μυστικότητα.

«Δεν μπορεί πλέον η τραπεζική μυστικότητα να χρησιμοποιηθεί ως τρόπος για την αποφυγή της φορολόγησης», δήλωσε στους βουλευτές η υπουργός Οικονομικών, Eveline Widmer-Schlumpf.

Η Γερμανία, πολίτες της οποίας εκτιμάται ότι έχουν σε ελβετικούς λογαριασμούς περίπου 150 δισ. ευρώ, αναμένεται να λάβει δισεκατομμύρια ευρώ μέσω της συμφωνίας αυτής.

Ωστόσο, η συμφωνία έχει δεχθεί εντονότατη κριτική από τη γερμανική αντιπολίτευση, η οποία δηλώνει πως αντιμετωπίζει υπερβολικά ήπια τους φοροφυγάδες και πως θα πρέπει ακόμα να επικυρωθεί από το Βερολίνο.

Η συμφωνία με τη Βρετανία πέρασε με 109 ψήφους υπέρ και 81 κατά, ενώ  με την Αυστρία πέρασε με 138 ψήφους υπέρ και 51 κατά.

Στο Βερολίνο, η κυβέρνηση της Μέρκελ χρειάζεται την έγκριση της Άνω Βουλής για τη νομοθεσία, ενώ εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως η διαδικασία επικύρωσης μπορεί να διαρκέσει μέχρι τον Νοέμβριο.

Στην Ελβετία, οι διμερείς συμφωνίες μπορεί να καταρρεύσουν από ένα δημοψήφισμα. Ήδη, μέλη του SVP και του Young Socialists έχουν δηλώσει ότι θέλουν να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα, όπως μετέδωσε η ελβετική τηλεόραση. Αυτό σημαίνει ότι έχουν τώρα στη διάθεσή τους εκατό ημέρες για να συγκεντρώσουν τις 50.000 υπογραφές που χρειάζονται για να διεξαχθεί αυτό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v