Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Zoellick: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ευρώ

Με άρθρο του στους F.T. ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας καλεί τους Ευρωπαίους να καταρτίσουν σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση Grexit. Ζητά ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών μέσω ESM και ευρωομόλογο.

Zoellick: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ευρώ
Το μήνυμα του επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας προς τους Ευρωπαίους ηγέτες είναι σαφές. Με άρθρο του στους Financial Times, o Robert Zoellick τους καλεί να καταρτίσουν σχέδιο έκτακτης ανάγκης, που θα περιλαμβάνει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, τη χρηματοδότηση για την Ισπανία ώστε να αποτραπεί η οικονομική κατάρρευση και την έκδοση ευρωομολόγου.

«Οι ηγέτες της ευρωζώνης πρέπει να είναι προετοιμασμένοι -ψυχολογικά και μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)- να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες» γράφει ρητά ο κ. Zoellick και συμπληρώνει: «Στην ευρωζώνη, οι εγγυήσεις ορισμένων εθνικών κυβερνήσεων πιθανότατα δεν θα είναι αρκετές. Μόνο ένα ευρωκράτος θα αρκούσε».

Ο κ. Zoellick, του οποίου η 5ετής θητεία στην Παγκόσμια Τράπεζα λήγει στις 30 Ιουνίου, συμπληρώνει: «Δεν είναι καθόλου σαφές ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης έχουν προετοιμαστεί γι' αυτό το βήμα».

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, ούτε εάν η νέα ελληνική κυβέρνηση απλώς θα διαπραγματευθεί πιο σκληρά ή θα ζητήσει να φύγει από την ευρωζώνη», δηλώνει και συμπληρώνει: «Είναι αδύνατον να προβλεφθεί η μετάδοση στην περίπτωση όπου η Ελλάδα φύγει από την ευρωζώνη, όπως ακριβώς και η κατάρρευση της Lehman είχε απρόβλεπτες επιπτώσεις. Η ελληνική έξοδος θα αποτελέσει πλήγμα εμπιστοσύνης και σε άλλους κρατικούς τίτλους της ευρωζώνης. Οι ηγέτες της πρέπει να είναι έτοιμοι. Δεν θα υπάρχει χρόνος για συνόδους υπουργών Οικονομικών».

Τι προτείνει: «Θα πρέπει να μπουν τα κεφάλαια του ESM στις τράπεζες τώρα και να συμφωνηθεί η εγγύηση μεσοπρόθεσμης χρηματοδότησης χωρών όπως η Ισπανία. Η εγγύηση αυτή μπορεί να γίνει μέσω είτε των κεφαλαίων του EWSM είτε της μερικής ανάπτυξης ευρωομολόγων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v