Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 6,2% για τον Dow Jones το Μάιο

Απασχόληση και Ευρώπη προβλημάτισαν τη Wall Street. Ο χειρότερος μήνας των τελευταίων 2 ετών για Dow. Πτώση 17% για το πετρέλαιο τον Μάιο. «Βαριές» οι μηνιαίες απώλειες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Απασχόληση και Ευρώπη προβλημάτισαν τη Wall Street. Ο χειρότερος μήνας των τελευταίων 2 ετών για Dow. Πτώση 17% για το πετρέλαιο τον Μάιο. «Βαριές» οι μηνιαίες απώλειες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Πτώση 6,2% για τον Dow τον Μάιο, 6,3% για τον S&P και 7,2% για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq.

Απογοήτευσαν τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ με τους δείκτες στη Wall να ολοκληρώνουν τη συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο.

Αναλυτικά, το ΑΕΠ της αμερικανική οικονομίας αναπτύχθηκε κατά 1,9% στο α’ τρίμηνο 2012 (από διεύρυνση 2,2% προηγουμένως), σύμφωνα με την αναθεωρημένη μέτρηση του Υπουργείου Εμπορίου.

Επιπλέον οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 113.000 τον Μάιο, σημαντικά κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών ενώ οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 10.000 την περασμένη εβδομάδα στις 383.000 αιτήσεις.

Πέρα όμως από τα απογοητευτικά στοιχεία σε αγορά εργασίας και ανάπτυξη, παραμένουν στο επίκεντρο οι ανησυχίες των επενδυτών για τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στην Ευρώπη και που επηρεάζει άμεσα τη Wall αποτελούν τα στοιχεία Μαΐου, σύμφωνα με τα οποία ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχασε 7% και ο ισπανικός χρηματιστηριακός δείκτης IBEX –της χώρας που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα- σημείωσε μηνιαίες απώλειες 13,1%.

Επιπλέον και σήμερα σε επίπεδα συναγερμού βρέθηκαν οι αποδόσεις των ισπανικών και των ιταλικών ομολόγων, ενώ την ίδια ώρα οι αποδόσεις των γαλλικών και των αυστριακών ομολόγων διαμορφώνονταν σε ιστορικό χαμηλό, καθώς οι επενδυτές -λόγω των προβλημάτων του ισπανικού τραπεζικού συστήματος- αναζήτησαν καταφύγιο σε ομόλογα που προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις από τα γερμανικά, αλλά και σχετική ασφάλεια.

Σημειώνεται ότι Αμερικανοί αναλυτές τονίζουν ότι έως τις ελληνικές εκλογές και την σύνοδο της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου, οι αγορές θα συνεχίσουν να χαρακτηρίζονται από μεταβλητότητα και έντονη νευρικότητα για το μέλλον της Ευρώπης.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ ανέκαμψε σήμερα από το χαμηλό δύο ετών έναντι του δολαρίου και διαμορφώθηκε στο 1,2375 δολ.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,5% στα 86,54 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού υποχώρησε οριακά 0,2% στα 1.562 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής υποχωρεί 11% στο 1,28 δολ. ενώ το δικαίωμα της κινείται ανοδικά 10% στα 17 δολάρια.

Στη Wall, o Dow σημείωσε απώλειες 0,21%, στις 12.394,13 μονάδες, ο S&P με πτώση 0,22% στις 1.310,40 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,35%, στις 2.827,34 μονάδες.

Στην σημερινή συνεδρίαση οι βασικοί δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν στα χαμηλότερα επίπεδα 5 μηνών, καταγράφοντας την χειρότερη μηνιαία εμφάνιση από τον Αύγουστο.

Οι βασικοί δείκτες έκλεισαν με μικτά πρόσημα στην συνεδρίαση, με τον δείκτη FTSE 0,18% υψηλότερα στις 5.307 μονάδες, τον DAX 0,26% χαμηλότερα στις 6.264 μονάδες, και τον CAC 0,05% υψηλότερα στις 3.017 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v