Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ευρωζώνη κάνει νευρική τη Wall

Μικτές τάσεις επικράτησαν στη Wall, ενώ οι εξελίξεις στην ευρωζώνη παραμένουν στο επίκεντρο. Τα στοιχεία για τις εργοστασιακές παραγγελίες των ΗΠΑ πίεσαν τον Dow, ενώ ο S&P 500 έκλεισε τελικά οριακά στο πράσινο.

Μικτές τάσεις επικράτησαν στη Wall, ενώ οι ανησυχίες αναφορικά με την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας και οι εξελίξεις στην ευρωζώνη αντισταθμίζονται από τις ελπίδες ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες ενδέχεται σύντομα να κάνουν περισσότερα για να τονώσουν την παγκόσμια οικονομία.

Ο Dow Jones και ο S&P 500 έφταναν νωρίτερα να χάνουν έως και 0,65%, λόγω της απροσδόκητης πτώσης που εμφάνισαν τα στοιχεία για τις εργοστασιακές παραγγελίες, ωστόσο αργότερα ανέκτησαν το χαμένο τους έδαφος, με τον S&P μάλιστα να γυρνά σε θετικό πεδίο.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών, παρέμειναν οι εξελίξεις στην Ευρώπη, μετά και τα δημοσιεύματα που δείχνουν ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι συνασπίζονται γύρω από διάφορα σχέδια για τον περιορισμό της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

Η Wall Street ανέφερε ότι η Γερμανία άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να είναι πρόθυμη να υιοθετήσει ιδέες στις οποίες μέχρι τώρα ήταν αντίθετη, ενώ, σύμφωνα με το Spiegel, το Βερολίνο φέρεται να πιέζει την Ισπανία να αποδεχθεί βοήθεια από το EFSF προκειμένου να σώσει τον τραπεζικό της τομέα, πιέσεις στις οποίες αντιστέκεται η Μαδρίτη.

Στη συνέχεια, εκπρόσωπος του καναδού υπουργού Οικονομικών δήλωσε πως θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών των G7 την Τρίτη, με θέμα την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Εν τω μεταξύ, ο ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Olli Rehn δήλωσε πως αξίζει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αξιοποίησης του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης για την άμεση χρηματοδότηση των προβληματικών τραπεζών.

Όπως επισήμανε αναλυτής της PNC, οι τίτλοι στα ΜΜΕ που αφορούν στην Ευρώπη συνεχίζουν να επηρεάζουν την κατεύθυνση των μετοχών, ωστόσο οι συναλλαγές είναι περιορισμένες καθώς οι επενδυτές αναμένουν πιο ουσιαστικές ανακοινώσεις.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,14% στις 12.101,46 μονάδες, ενώ οριακά στο πράσινο έκλεισε ο δείκτης S&P 500 στις 1.278,18 μονάδες . Υψηλότερα κατά 0,46% έκλεισε ο δείκτης Nasdaq στις 2.760,01 μονάδες.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής υποχωρεί κατά 1,61% στο 1,22 δολ. ενώ το δικαίωμα της κινείται ενισχύεται κατά 1,18% στα 16,95 δολάρια.

Με κέρδη 0,9% έκλεισε η τιμή του αργού (σειρά Ιουλίου) στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στα $83,98/βαρέλι, ενώ ο χρυσός (σειρά Αυγούστου) τερμάτισε το floor trading στα $1614,3 /ουγκιά με απώλειες της τάξεως του 0,4%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, απώλειες κατέγραψε μόνο ο γερμανικός δείκτης DAX, ο οποίος υποχώρησε κατά 1,19% στις 5.978 μονάδες. Οριακά υψηλότερα ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 2.954 μονάδες (+0,14%), σημαντικά κέρδη, της τάξης του 2,88% για τον ισπανικό δείκτη IBEX, στις 6.239 μονάδες. Στις 4.471 μονάδες (+0,43%) ο πορτογαλικός δείκτης PSI και στις 12.891 μονάδες ο ιταλικός FTSE MIB (+1,19%). Κλειστή παρέμεινε σήμερα η αγορά του Λονδίνου, λόγω του εορτασμού του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου της Βασίλισσας Ελισάβετ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v